c S
Dnevne novosti

Osnovica za javne i državne službe raste za četiri posto od 1. svibnja

27.04.2022 07:30 državni službenici
ZAGREB, 26. travnja 2022. (Hina)  - Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaće zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja, a naknada za prijevoz na 1,35 kuna s korektivnim mehanizmom od 10 posto u slučaju promijene cijene goriva.

Četrnaesti krug pregovora koji su vođeni protekla četiri i pol mjeseca, rezultirao je u utorak dogovorom o tri točke, rekao je premijer koji se u pregovore uključio na zahtjev sindikata jer o plaćama ranije nije bio postignut ni nakon 13 krugova pregovora.

Za sindikalce je bila neprihvatljiva Vladina ponuda povećanja osnovice za plaće od 1. travnja za dva posto i naknade za prijevoz s dosadašnje kune na 1,20 kuna po kilometru. No, danas su na kraju ove faze pregovora uspjeli postići kompromis, rekao je premijer Plenković i precizirao da s 1. svibnjem dižu osnovicu za četiri posto, što će doći s plaćom za svibanj.

Dodao je da će s obzirom na okolnosti, stručnjaci s predstavnicima sindikata u sljedeći dan dva tehnički dovršiti same tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi oni bili spremni za potpis. Također su, izvijestio je, povećali iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna i postigli dogovor oko povećanja troška za prijevoza s jedne kune na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća ili smanji cijena goriva.

Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za zadnji tjedan rujna.

Unaprjeđena razina socijalnog dijaloga i učvršćeno međusobno povjerenje

Premijer Plenković je zaključio da su i nakon ovih pregovora unaprijedili prije svega razinu socijalnog dijaloga, učvrstili međusobno povjerenje i nadogradili postignuća oko kojih su se zajednički usuglasili proteklih godina.

Podsjetio je da su u proteklih nekoliko godina napravili zaista veliki iskorak. U mandatu ranijih Vlada od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., osnovica se nije dizala i tada je bila 5108,84 kuna. Ova Vlada, dodao je, kojoj je on na čelu, je pak kroz dijalog, zajedničke dogovore, u okvirima ekonomskih i financijskih mogućnosti države dizala tu osnovicu nekoliko puta da bi je ukupno do današnjeg dogovora podigli na 18,31 posto.
To je sada naše zajedničko postignuće u cilju poboljšanja ekonomskoga i socijalnog standarda svih 240.000 zaposlenika u državnim i javnim službama, zaključio je Plenković.

Također su postizali dogovore o rastu koeficijenata i o dodacima do su kroz poreznu reformu omogućili rast plaća svim zaposlenicima, istaknuo je.

"Kada bismo tražili neki okvir prosječnog rada plaća on je između 25 i 40 posto, ovisno o sektoru o kojem govorimo, i s time smo izrazito zadovoljni i to govori da je naš cilj bio kroz međusobno poštovanje i razumijevanje raditi velike korake naprijed na način da ostvarimo dogovor koji će omogućiti kvalitetniji život i veću kupovnu moć naših građana", poručio je premijer.

Šprem: Imali smo vrlo konstruktivne razgovore 

Predsjednica Sindikata Hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem je u ime sindikata rekla da su danas imali vrlo konstruktivne razgovore te da su premijer i svi predstavnici Vlade uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva jer smo ih dali na sindikalna tijela.

Kompromis je po njezinim riječima postignut jedino da osnovica raste s 1. svibnjem, a ne s prvim travnjem što su tražili sindikati.

Prijedlog Vlade prihvatila je većina sindikalnih čelnika, osim Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja koji zbog statutarnih obveza moraju među članstvom provesti referendum, ali će paralelno raditi na samom tekstu temeljnog kolektivnog ugovora kako bi ga realizirali u zadovoljavajuće vrijeme.

"Iza nas su bili iscrpljujući pregovori. Današnji sastanak je bio prelomni i zadovoljni smo što smo napokon riješili putanje temeljnog kolektivnog ugovora. Uspješno smo okončali pregovore a očekujem kvalitetan nastavak na jesen", rekla je Šprem.

Napomenula je da današnji sastanak započeo s neprihvatljivom ponudom od dva plus dva, ali premijer koji se kasnije uključio u pregovore, voli win-win situaciju pa je nakon njihove argumentacije ekonomskih pokazatelja došlo do pomaka u vidu zadovoljavanja sindikalne strane i uvjeta koji su postavili. "Drago nam je da smo bili mudri i pametni i inzistirali na dolasku premijera.

Plenković je odgovorio novinarima da povećanje osnovice za sedam mjeseci u 2022. od četiri posto iznosi 850 milijuna kuna, a na godišnjoj razini 1,458 milijardu kina. Prijevoz bi koštao ukupno nešto manje od sto milijun kuna za sedam mjeseci, a sistematski pregled 175 milijuna kuna.

Već su najavili, dodao je da idu na rebalans koji će Vlada predstaviti u svibnju kako bi riješili različite potrebe pojedinih proračunskih korisnika ali i da bi proveli ovaj dogovor.

Zaključio je da današnji dogovor predstavlja pomak od strane Vlade ali i sindikata te da je Vlada, procijenivši ukupnu ekonomsku i socijalnu situaciju, zaključila kako je puno bolje napraviti dogovor sada pa su umjesto dva plus dva rekli četiri posto, ali od 1. svibnja a ne 1. travnja.

Dodao je da je dijalog bio stalan i rezultirao je kompromisom kao rezultat i plod međusobnog povjerenja u postojećim okolnostima.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić izračunao je da bi nova osnovica trebala iznositi 6826,29 kuna.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je da su u datom trenutku izvukli maksimum, osjetili su da Vlada ne može preko linije do koje je došla, pa je jedino pragmatično rješenje bilo da prihvate takvu ponudu.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da će uvijek biti nezadovoljnih članova, ali se tu radi o globalnoj politici, ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i puno stvari koje možda neki ljudi ne razumiju.