c S
Dnevne novosti

Zakon o uvođenju eura upućen u drugo saborsko čitanje

28.04.2022 07:30 Zašto uvodimo euro
ZAGREB, 27. travnja 2022. (Hina) - Vlada je sa sjednice u srijedu u Sabor uputila Konačni prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Osnovna načela uvođenja eura su zaštita potrošača, zabrana neopravdanog povećanja cijena, neprekidnost pravnih instrumenata, učinkovitost i ekonomičnost te načelo transparentnosti i informiranosti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Ključne odrednice zakona uključuju primjenu obveze dvojnog iskazivanja cijena što je ujedno ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura. Tijekom razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja, koje bi trebalo početi 5. rujna 2022. i trajati 12 mjeseci od dana uvođenja eura, poslovni subjekti bit će obvezni cijenu iskazivati u euru i kuni uz isticanje fiksnog tečaja konverzije.

Predviđene su određene iznimke i to za situacije gdje dvojno iskazivanje nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove poslovnim subjektima.

Utvrđena su pravila za zamjenu gotovog novca kune za gotov novac eura. To će biti moguće u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura. Građani će bez naknade moći zamijeniti gotov novac kune u euro. Nakon proteka 12 mjeseci zamjena će se obavljati u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade i to trajno za novčanice, a kovanice do isteka tri godine od dana uvođenja eura.

Od dana uvođenja eura započinje i razdoblje dvojnog optjecaja od 14 dana u kojem će se kuna i euro moći koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Zakon će stupiti na snagu prvog dana nakon što bude objavljena odluka Vijeća EU o usvajanju eura u Hrvatskoj (očekivano početkom srpnja), osim dijela odredbi koje će stupiti na snagu danom uvođenja eura.

Bez obzira na kasnije stupanje na snagu, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama kako bi se svi mogli na vrijeme pripremiti.