c S
Dnevne novosti

Konačna odluka o euru u lipnju

02.05.2022 07:20 ZAGREB, 29. travnja 2022. (Hina) - Konačna odluka o uvođenju eura bit će donesena u lipnju, piše u petak Jutarnji list, ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća je nego što dopušta Vijeće EU, ali u obzir će uzeti energetsku krizu.

Kad se govori o ulasku Hrvatske u eurozonu u planiranom ruku, vlada konsenzus da je to "vrlo vjerojatno".

Konačna odluka bit će poznata u lipnju kad će Europska komisija i Europska središnja banka objaviti izvješće s ocjenom ispunjavaju li i članice koje još nisu uvele euro, pa tako i Hrvatska, kriterije konvergencije.

Neslužbene informacije o tome trebale bi biti poznate već potkraj svibnja. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da očekuju "pozitivne ocjene", uzimajući u obzir kretanja u Hrvatskoj i Europskoj uniji te odgovarajuće referentne vrijednosti za kriterije stabilnosti cijena, održivosti i stabilnosti javnih financija, stabilnosti tečaja i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa.

Kao najproblematičniji kriterij dosad se izdvajala inflacija, koja će se mjeriti od travnja prošle do travnja ove godine. Prema nominalnim kriterijima, ne bi smjela nadmašiti prosjek u tri zemlje s najnižom stopom inflacije tijekom 12 mjeseci, uvećanu za 1,5 postotni bod.

Prema izračunu Marine Tkalec, više znanstvene suradnice na Ekonomskom institutu, u razdoblju od ožujka do ožujka najnižu inflaciju imale su Grčka, Portugal i Malta, a prosjeku je iznosila 2,1 posto. Kada se uveća za 1,5 poena, znači da bi u Hrvatskoj mogla najviše iznositi 3,6 posto.

Međutim, u tom razdoblju inflacija u Hrvatskoj iznosila je 4,1 posto. Kako se sličan rezultat može očekivati i za razdoblje travanj - travanj, proizlazi da Hrvatska doista ne ispunjava referentni kriterij za inflaciju. Ipak, Tkalec vjeruje da će konačna ocjena biti prolazna.