c S
Dnevne novosti

Zastupnici će ovaj tjedan raspravljati o raspuštanju Sabora i uvođenju eura

04.05.2022 07:20 ZAGREB, 3. svibnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici ovaj će tjedan raspravljati o dvije odvojene inicijative da se raspusti Sabor, onoj sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta, a izreći će i svoje mišljenje o konačnoj verziji prijedloga da se euro uvede kao službena valuta u Hrvatsku.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje Sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, te pokretanja istražnih postupaka protiv još dva vladina dužnosnika , Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Nešto ranije zahtjev za raspuštanje Sabor podnio je i Klub Mosta iz istih razloga smatrajući da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana u Vladu. Iako je u međuvremenu provedena rekonstrukcija Vlade, oporba ustraje na svojim zahtjevima.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić poručila je da Vlada Andreja Plenkovića mora otići, ne samo zbog afera ministara nego i zato što u šest godina nije postigla nijedan konkretan rezultat, reformu niti ima viziju.

Zvonimir Troskot (Most) smatra da Vlada koja je stalno pod teretom nekih afera i promjena ministara ne može rješavati probleme građama i da mora otići. Troskot pritom u odvojenim inicijativama ne vidi problem, već smatra da je to samo pokazatelj da je oporba nezadovoljna radom Vlade.

Prije te točke u petak, Sabor će u četvrtak raspravljati o konačnoj verziji Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Plan je da od 5. rujna ove godine cijene budu istaknute i u kunama i u eurima kako bi proces prilagodbe građana i gospodarstva na euro krenuo i prije no što se on uvede, a za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine. Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini. Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

U srijedu će Sabor raspravljati o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa koji je postao suvišan jer je materija koju uređuje u cijelosti uređena drugim propisima.

Raspravljat će i o izmjenama Zakona o javnom bilježništvu koje se donose radi potrebe uvođenja javnobilježničkih isprava u elektroničkom obliku i osigurava ravnomjerna dostupnost javnobilježničke službe.
Na dnevnom redu isti dan su i izvješća o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2019. i 2020.