c S
Dnevne novosti

Sabor danas o inicijativama oporbe za raspuštanjem i raspisivanjem izbora

06.05.2022 07:00 ZAGREB, 5. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o dvije odvojene oporbene inicijative za raspuštanjem i raspisivanjem izbora, onoj sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta, a uobičajenog glasovanja neće biti.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, te pokretanja istražnih postupaka protiv još dvojice ministara, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Nešto ranije zahtjev za raspuštanjem Sabor podnio je i Klub Mosta iz istih razloga, tvrdeći da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana u Vladu.

Iako je u međuvremenu premijer Andrej Plenković proveo rekonstrukciju Vlade, oporba ustraje na svojim zahtjevima.

Prema riječima zastupnice Zeleno-lijevog bloka Sandre Benčić  Vlada Andreja Plenkovića 'mora otići', ne samo zbog afera ministara nego, kako smatra, i zato što u šest godina nije postigla nijedan konkretan rezultat, reformu niti ima viziju.

Zvonimir Troskot (Most) kaže da Vlada koja je stalno pod teretom nekih afera i promjena ministara, ne može rješavati probleme građama. Troskot pritom u odvojenim inicijativama ne vidi problem, već smatra da je to samo pokazatelj da je oporba nezadovoljna radom Vlade.