c S
Dnevne novosti

Nastavak financiranja usluge osobne asistencije osoba s invaliditetom

09.05.2022 07:00 ZAGREB, 6. svibnja 2022. (Hina) - Temeljem odluke Vlade nastavlja se s financiranjem usluge osobne asistencije iz sredstava državnog proračuna, za što je u ovoj i idućoj godini potrebno 60 milijuna kuna, osobama s invaliditetom koje tu uslugu trenutno koriste temeljem projekata financiranih sredstvima iz EU.

"Odlukom se uređuje nastavak financiranja usluge osobne asistencije osobama sa invaliditetom, procjenjujemo za više od tisuću korisnika ove usluge (...)",o rekao je u petak na sjednici Vlade ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Marin Piletić.

Za osiguranje kontinuiteta ove iznimno osjetljive usluge za postojeće korisnike nužno je osigurati dodatna sredstva Ministarstva rada i to ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna za tekuću godinu i 10 milijuna u sljedećoj godini, naveo je.

Novac je osiguran preraspodjelom sredstava u okviru državnog proračuna.Vlada je izmijenila i Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena, tzv. Energetski dodatak, povećavši iznos najvišeg ukupnog mjesečnog mirovinskog primanja iznad kojeg korisnici mirovine ne ostvaruju pravo na to jednokratno novčano primanje sa 4000 kuna na 4100 kuna.

"Ovu odluku donosimo in favorem naših umirovljenika", istaknuo je premijer Andrej Plenković. Odluka je donesena budući da je nakon redovitog usklađivanja mirovine utvrđen određen broj umirovljenika koji zbog usklađivanja neće ostvariti pravo ili će ostvariti pravo na manji iznos jednokratnog novčanog primanja.

"Zbog redovitog usklađivanja mirovine za 2,24 posto od 1. siječnja, utvrđen je određen broj umirovljenika koji zbog usklađivanja neće primiti ili ne bi trebali primiti takozvani energetski dodatak ili će ostvariti pravo na manji iznos zbog prelaska u viši razred obuhvata korisnika.", objasnio je ministar Piletić.

Iznos jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine određen je u odnosu na iznos ukupnog mjesečnog mirovinskog primanja u rasponu od 400 do 1200 kuna, a za njegovu isplatu procijenjena su ukupna sredstva od 480 milijuna kuna za više od 735.000 umirovljenika.