c S
Dnevne novosti

Most pozvao Ustavni sud da se hitno očituje o referendumskim inicijativama

11.05.2022 07:00 ZAGREB, 10. svibnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot te predstavnice referendumskih inicijativa pozvali su utorak Ustavni sud da se hitno očituje o ustavnosti referendumskih pitanja inicijativa 'Odlučujmo zajedno' i 'Dosta je stožerokracije' te da se raspiše referendum.

Također, pozvali su predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da kaže rade li vladajući pritiske na njega te zašto je probijen zakonski rok od mjesec dana u kojem se Ustavni sud trebao očitovati o ustavnosti tih referendumskih inicijativa. 

Grmoja je na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda ocijenio kako se  radi o velikom pritisku vladajućih na taj sud. Dodao je i kako su vladajući kao razlog zašto Ustavni sud u zakonskom roku nije donio pravorijek naveli dodatnu dokumentaciju koja je došla iz Hrvatskog sabora.

'Mostovac' je pojasnio da mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, na njegov upit, odgovorio da se radi o fonogramima sa saborskih odbora. Upitao se i utječe li na ustavnost njihovih referendumskih pitanja to kako su ona sastavljena i što su napisali u obrazloženju ili na ustavnost pitanja utječe što su rekli na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav HDZ-ov Branko Bačić i SDSS-ov Milorad Pupovac.

"Kao što uređuju program HRT-a, što su i priznali, moguće je i da pišu ocjenu ustavnosti naših referendumskih pitanja. Možda Branko Bačić i Milorad Pupovac zajedno negdje na kavi s Miroslavom Šeparovićem" kazao je Grmoja.

Ponovno je zatražio hitno raspisivanje referenduma te što hitnije očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti referendumskih pitanja inicijativa 'Odlučujmo zajedno' i 'Dosta je stožerokracije'. Drži i kako odugovlačenje pokazuje da su njihova pitanja ustavno neoboriva.  

Grmoja: Život je vrijedan življenja 

Grmoja je, upitan o slučaju Mirele Čavajde, rekao da se radi o užasno traumatičnoj situaciji za tu ženu i njezinu obitelj kao i za samo dijete. Navodeći kako traume te obitelji ne žele koristiti za dobivanje političkih bodova, smatra da kakav god zakon o pobačaju se donese postojat će etičke dvojbe o tome jesu li određeni životi vrijedni življenja. 

Grmoja je poručio i da je njegov stav - život je uvijek vrijedan življenja i "mi nismo ti koji o tome trebaju donositi odluku." 

Dodao je i da će Most svoj stav o SDP-ovu prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće iznijeti u četvrtak tijekom rasprave, a ostalo prepuštaju liječnicima.

Troskot: Hrvatska nikada neće bit mađarska zemlja

Troskot je, upitan za izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi i Mađarska imala luku da joj nije oduzeto more, podsjetio da je Most već i ranije upozoravao da je ova vlada s premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem intenzivno radila na "mađarizaciji" energetskog i financijskog sektora.

Smatra i da je Plenković provoditelj ekonomske strategije Rusije na ovim područjima upitavši se kako to da nemamo ekonomske sankcije nad ruskim nekretninama i kapitalu na Malom Lošinju kao i embargo na ruski plin. 

Troskot drži kako se sve to događa jer Plenković i Ćorić zadovoljavaju interese "kraljeva plina i električne energije iz termoelektrana koje se pale na lignit iz BiH i Srbije te kraljeva obnovljivih energija koji se vežu uz Maju Pokrovac ".

Vezano uz Orbanovu izjavu da je Mađarskoj oduzeto more, Troskot je na mađarskom jeziku poručio - Hrvatska nikada neće bit mađarska zemlja. Drži kako nije slučajno da se središta određenih banaka otvaraju u Zadru, da se državljanstva hrvatskih građana kupuju za nekoliko stotina eura, da je kupljena Ina i energetski uvjetuju iskopine plina na granici Hrvatske i Mađarske te se uvjetuje Petrokemiji proizvodnja kako to odgovara Mađarskoj. Također, smatra i kako nije slučajno da smo izgradili nekoliko dalekovoda i plinovoda prema Mađarskoj i tako postali itekako ovisni o toj zemlji.