c S
Dnevne novosti

HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura

18.05.2022 07:20 ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su u utorak ugovor o zajmu od 200 milijuna eura za poticanje gospodarskog rasta te pomoć za oporavak i obnovu od potresa u Hrvatskoj, izvijestili su iz HBOR-a.

Zajam CEB-a će se putem HBOR-a usmjeriti izravno krajnjim korisnicima za djelomično financiranje razvoja i unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture, poput vodoopskrbe, mreža za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, lokalnih cesta, obrazovnih, kulturnih i drugih komunalnih sadržaja.

Uz navedeno, zajam će omogućiti podršku HBOR-a mikro, malim i srednjim poduzećima, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta te financiranje obnove i opremanja infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu, istaknuto je u priopćenju.

Guverner CEB-a Carlo Monticelli izrazio je veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje suradnje s HBOR-om, koja se ogleda i u podršci naporima za postizanje održivog oporavka u Hrvatskoj nakon vrlo izazovnog razdoblja, koje su obilježila pandemija covid-19 i dva razorna potresa.

“Naš najnoviji zajam omogućit će ulaganja u ključnu socijalnu infrastrukturu i promicati regionalni razvoj Republike Hrvatske”, poručio je Monticelli u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je da je HBOR, zahvaljujući sredstvima CEB-a, u više od 20 godina podržao oko 1.500 projekata malih i srednjih poduzeća te gotovo 200 infrastrukturnih projekata javnog sektora.

"Sredstva ovog zajma koristit ćemo za financiranje po postojećim programima financiranja, ali i za projekte koji će se financirati u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)“, izjavila je Perko.

Kako su istaknuli iz HBOR-a, korištenje sredstava ovog zajma bit će omogućeno velikom broju krajnjih korisnika u svim dijelovima Hrvatske. Riječ je o devetom zajmu CEB-a u korist HBOR-a, a nastavak je zajma od 200 milijuna eura odobrenog 2019. godine te zajma u iznosu 100 milijuna eura iz 2017. godine, pri čemu su oba bila za potporu jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i ulaganjima mikro, malih i srednjih poduzeća.

Kao članica CEB-a od 1997. godine, Hrvatska je do sada od te banke dobila više od milijardu eura financijskih sredstava za potporu ključnim ulaganjima u zdravstvenu, urbanu i ruralnu infrastrukturu, mjere za sprječavanje poplava te mikro, mala i srednja poduzeća. Hrvatska također koristi pogodnosti i partner je Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje kojim upravlja CEB, napisali su iz HBOR-a.