c S
Dnevne novosti

Sabor: Podrška poticanju ulaganja, obuhvatiti cijelo gospodarstvo i područja

26.05.2022 07:10 ZAGREB, 25. svibnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici u srijedu su podržali poticanje ulaganja u gospodarstvo, naročito mjere usmjerene na ublažavanja negativnih posljedica covida, no dio oporbe smatra da se preveliki naglasak stavlja na turistički sektor a ostatak gospodarstava zanemaruje.

Premalo je ulaganja u proizvodnju, u stvaranje dodatne vrijednosti u našem društvu, to nedostaje, nedostaje proizvodnja, kazao je Emil Daus (IDS) u raspravi o Prijedlogu zakona o poticanju ulaganja.

Nije problem u turizmu koliko je jak nego je problem u tome što ostatak gospodarstva nije dovoljno snažan, naveo je Damir Bajs (Damir Bajs NL).

Anka Mrak Taritaš (GLAS) navela je kako je premalo ulaganja u graditeljstvo koje je pokretač razvoja, te čini samo 3,3 posto ukupnih ulaganja . Smatra i kako nema pomaka u aktiviranju državne imovine.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman priznaje da se značajan dio poticaja odnosi na turizam no ističe kako je riječ o projektima visoke dodane vrijednosti, primjerice povećanje kategorizacije hotelskog smještaja i nova ulaganja. Po broju prijavljenih projekata 14,6 posto prijavljeno je u turizmu i njihova vrijednost čini nešto više od 35 posto poticaja, navela je i dodala da pritom brownfield investicije nisu isključene. Naglasila je i kako se neke mjere, kao što su potpore za kapitalna ulaganja, isključivo odnose na proizvodno prerađivačku djelatnost. Što se tiče korištenja državne imovine, kazala je Mikuš Žigman, problem su neriješena zemljišno pravna pitanja. Stoga, dodala je, ne može se na raspolaganje investitoru dati imovina koja je opterećena takvim pitanjem.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) zanimalo je  kako se misle smanjiti razlike u gospodarskoj razvijenosti kada većina tvrtki koje su temeljem zakona koristile poticaje dolaze iz najrazvijenijih područja, Zagreba, Varaždinske te Međimurske županije. Po novoj karti regionalnih potpora, odgovorila je državna tajnica, značajno se podižu intenziteti potpora upravo u regijama koje su slabije po svom prosjeku razvijenosti u odnosu na nacionalni prosjek.

Prijedlogom zakona o poticanju ulaganja korisnicima državnih potpora za poticanje ulaganja omogućavaju se neke poštede zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom u realizaciju projekata. Covid je uzet u obzir u odredbama ovog Prijedloga zakona jer želimo potaknuti daljnju investicijsku aktivnost. Brojke u smislu izravnih stranih ulaganja su pozitivne i u 2021. bilježimo porast od 300 posto u direktnim stranim investicijama u odnosu na 2020., što je dijelom zahvaljujući i odredbama ovog zakona, kazala je Mikuš Žigman.