c S
Dnevne novosti

Inicijativa Za radnički ZOR u saborsku proceduru uputila svoj prijedlog ZOR-a

07.06.2022 07:05 ZAGREB, 6. lipnja 2022. (Hina) -  Sindikati, udruge i političke stranke okupljeni oko Inicijative Za radnički Zakon o radu (ZOR) krajem prošlog tjedna su preko Radničke fronte uputili u saborsku proceduru svoj prijedlog izmjena ZOR-a, priopćeno je u ponedjeljaka iz te inicijative.

Inicijativa Za radnički ZOR traži skraćivanje ugovora o radu na određeno vrijeme s najviše tri na najviše jednu godinu, automatsko produljenje ugovora o radu na određeno vrijeme trudnici, odnosno roditelju koji koristi roditeljsko pravo dok traje to pravo, kao i zabranu noćnog rada za trudnice i dojilje.Traži i zaštitu agencijskih radnika tako da ukupno trajanje svih ugovora o ustupanju radnika između agencije i korisnika ne smije trajati duže od godine dana, te da se na agencijske radnike moraju primjenjivati sva prava iz kolektivnih ugovora.

Predlaže također skraćivanje radnog tjedna s 40 na 35 sati i jasnije definiranje radnog vremena, kao i skraćivanje prekovremenog rada. Zalaže se za pravo radnika na “isključivanje”, definiranje dodataka u minimalnim postocima (za otežane uvjete rada i prekovremene sate, rad blagdanom), a traži i snažniju zaštitu sindikalnog djelovanja, zaštitu radnika u štrajku, kao i pooštravanje kazni za kršenje ZOR-a.

Radnički ZOR, tvrde u Inicijativi, suprotan je najavljenim izmjenama koje ide u smjeru još većeg ugrožavanja radničkih prava, fleksibilizaciji rada na štetu radnika i deregulaciji radnog zakonodavstva.