c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud predlaže Saboru da Vladi RH vrati prijedlog ZKP-a

14.06.2022 07:30 Vrhovni sud RH
ZAGREB, 13. lipnja 2022. (Hina) - Vrhovni sud dostavio je Hrvatskom saboru zaključke sjednice Kaznenog odjela u kojima najviši sud predlaže parlamentu da Vladi vrati Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku "radi javne i stručne rasprave koja bi dovela do boljih rješenja".

"Predloženi tekst Konačnog prijedloga sadrži značajnu strukturalnu promjenu u postupanju drugostupanjskih sudova koja nije bila predviđena u tekstu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku o kojem je u prvom čitanju raspravljao Hrvatski sabor, slijedom čega ova izmjena nije bila predmet niti opće, a niti stručne rasprave", izvijestio je Vrhovni sud.

Dodaju i da prema jednoglasnoj ocjeni svih sudionika sjednice Kaznenog odjela, predložene izmjene ne bi pridonijele bržem završavanju kaznenih postupaka, a dovela bi u pitanje pravičnost kaznenog postupka u cjelini.

Napominju i da se radi jednom od najvažnijih zakona kojima se zadire u temeljna ljudska prava.

Na prvoj otvorenoj sjednici Kaznenog odjela Vrhovnog suda, uz suce i novinare, sudjelovali su i predstavnici katedri kazneno-postupovnog prava sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj, ali ne i predstavnici Ministarstva pravosuđa.

Predsjednik Kaznenog odjela Vrhovnog suda Damir Kos na sjednici je predložene izmjene i dopune nazvao ''radom lošeg učenika koji loše prepisuje'' te naglasio da tekst nije raspravljen u struci ni na javnom savjetovanju.

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević istaknula je da su i profesori sa sva četiri hrvatska pravna fakulteta ignorirani tijekom pisanja konačnog prijedloga.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave potom su odgovorili da je "u postupku izrade zakonskog prijedloga ministarstvo formiralo radnu skupinu u čijem radu su sudjelovali stručnjaci iz područja kaznenog procesnog prava, između ostalog predstavnik Vrhovnog suda, Visokog kaznenog suda, općinskog i županijskog suda, predstavnici akademske zajednice, Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova te Hrvatske odvjetničke komore”.