c S
Dnevne novosti

Plenković: Zadovoljni smo Izvješćem EK o stanju vladavine prava

15.07.2022 07:15 ZAGREB, 14. srpnja 2022. (Hina) - Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak zadovoljstvo godišnjim izvješćem Europske komisije (EK) o stanju vladavine prava u Europskoj uniji, koje je objavljeno jučer, rekavši kako je riječ o do sada najboljem izviješću kad je riječ o Hrvatskoj.

"Prepoznaje se napredak na području pravosuđa i području suzbijanja korupcije. On proizlazi iz jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, jačanja neovisnosti pravosuđa, ovlasti antikorupcijskih tijela", rekao je premijer u uvodu sjednice Vlade.

Podsjetio je kako je u posljednjih godinu dana, od zadnjeg izviješća, u Saboru na prijedlog Vlade usvojen niz zakonodavnih i strateških dokumenata (izmjene Zakona o državnom sudbenom vijeću i državnodvjetničkom vijeću, donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, o zaštiti zviždača, izmjene Zakona o Vladi, Strategija za suzbijanje korupcije, Kodeks ponašanja za dužnosnike i dr).

Njima smo upotpunili naše aktivnosti u 2021. i  2022. za strukturirani i cjeloviti antikoruptivni set propisa, rekao je Plenković te naglasio kako je najvažnije, "a to se dokazuje svakoga dana", da su pravosudna tijela u Hrvatskoj samostalna, neovisna, da djeluju nepristrano i profesionalno, bez ikakvih upliva i pritisaka.

"Važno je da se svatko u Hrvatskoj ponaša sukladno zakonu, a da pravosudna tijela rade svoj posao na način kako im je definirano i atribuirano zakonskim ovlastima", dodao je.

Pet preporuka

Osvrnuo se i na pet preporuka iz izvješća te rekao kako je to prosječan broj kad se usporedi s drugim zemljama.

"Ima određenih nedostataka koji su napomenuti, od generalne teme učinkovitosti pravosuđa, duljine trajanja postupka, tužbi protiv novinara (SLAPP) i ono što se stalno ponavlja – nekada je lošija percepcija nego realnost kad je riječ o neovisnosti pravosuđa i razini korupcije i općenito pitanja povjerenja u pravosudni sustav", rekao je premijer.

Svjesni smo nedostataka, istaknuo je Plenković, izvješće i ono što radimo kroz program Vlade služi da i dalje radimo i jačamo općenito načelo vladavine prava u Hrvatskoj, jačamo sve institucije temeljem kvalitetnih zakona, a to će se raditi i kroz provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Nacionalnog programa reformi.

"Ukupno gledajući, vidi se da su prepoznati problemi, ali i provođenje reformi u Hrvatskoj kad je riječ o razumijevanju i provedbi koncepta vladavine prava", ustvrdio je.