c S
Dnevne novosti

Sabor: Marko Primorac potvrđen za ministra financija

18.07.2022 07:10 ZAGREB, 15. srpnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je sa 77 glasova za i 55 protiv potvrdio Marka Primorca za novog ministra financija, nakon što je bivši Zdravko Marić otišao iz Vlade na vlastiti zahtjev.

Nakon što je novi ministar Primorac prisegnuo da će dužnost obnašati savjesno i časno u skladu s Ustavom i zakonima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaželio mu je puno uspjeha u zahtjevnom i odgovornom radu. Na mjesto ministra financija Primorac (1984.) dolazi s mjesta izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom. Dosad je surađivao s Ministarstvom financija u nizu radnih skupina koje su radile na različitim krugovima poreznih reformi, kao i na modelu sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Također je od 2021. vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

Prije potvrde glasovanjem, Primorac je u četvrtak dobio podršku nadležnog Odbora za financije i državni proračun na kojem je odgovarao na pitanja zastupnika.