c S
Dnevne novosti

Liječničke udruge traže hitno rješavanje problema koeficijenata za liječnike

19.07.2022 07:15 ZAGREB, 18. srpnja 2022. (Hina) - Vodeće hrvatske liječničke udruge zatražile su u ponedjeljak od Vlade da hitno riješi probleme s koeficijentima liječnika, omogući reprezentativnost liječničkog sindikata te riješi pitanje više od tri milijuna prekovremenih radnih sati liječnika na godišnjoj razini.

Mi ne možemo pregovarati o svojim radnim pravima, i sustavno se krši Zakon o radu u kontekstu prekovremenih sati liječnika. Tražili smo donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, no ništa se u tom smislu nije pomaklo, istaknuo je predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić na konferenciji za novinare. Iako je kao povod konferencije percipirana Vladina uredba kojom su prošloga tjedna povećani koeficijenti rukovodećem sestrinskom kadru, liječničke udruge kažu da pozdravljaju tu Vladinu odluku, no pitaju se i zašto se ne odgovara na njihove zahtjeve.  Svi razgovori koje smo vodili u Ministarstvu ostali su bez rješenja, ministar ne odgovara na naše dopise. Mi ćemo to sada rješavati na drugi način, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata HLS) Renata Čulinović Čaić. Kao odgovor na ignoriranje Vlade pozvala je kolege da počnu raditi sukladno propisanim standardima i normativima. Pojasnila je da traže priznavanje reprezentativnosti HLS-u prije početka pregovora o novom granskom kolektivnom ugovoru, 31. listopada. 

Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, te izjednačavanje koeficijenta liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama. Traže i rast plaća specijalizanata barem za deset posto te priznavanje uvjeta rada sukladno radnom mjestu. "Ako samo trećina ljudi na pojedinim odjelima povuče suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati, sustav je blokiran", poručila je. Obiteljska liječnica Mirela Marković upozorila je na razliku u koeficijentima od 4,48 posto između bolničkih liječnika i onih u primarnoj zaštiti. Istaknula je da plaća liječnika nakon fakulteta u ordinaciji obiteljske medicine iznosi svega oko 7500 kuna mjesečno, a nakon specijalizacije između 8500 i 9000 kuna, ovisno o djeci i olakšicama i prirezu. Ako im se ne ispuni zahtjev za izjednačavanje koeficijenata s bolničkim liječnicima, liječnici u primarnoj poručuju da "neće više raditi na brzaka", za svakog pacijenta će odvojiti 20 minuta, pa će liste čekanja biti i u primarnoj zaštiti .Čulinović Čaić demantirala je i izjavu ministra o rastu plaća u zdravstvu od 40 posto, istaknuvši da su liječnicima plaće rasle ukupno 24 posto te pozvala ministra da objasni kako je došao do 40 posto. Nekorektno se, kaže, u javnosti barata o prosječnim primanjima liječnicima jer je okvirna neto plaća za bolničke specijalizante oko 11.000 kuna, za specijaliste oko 15.000 kuna te za subspecijaliste oko 16.000 kuna.

Luetić je istaknuo da su liječnici temeljni nositelji zdravstvene zaštite, no njih Vlada ne tretira kao ravnopravne partnere u pregovorima nego ih sustavno ignorira. Ponovno je upozorio Vladu na odljev liječničkog kadra iz Hrvatske, što je dovodi u pitanje održivosti zdravstvenog sustava. "U devet godina otkako je RH ušla u EU - 1032 liječnika otišlo je raditi u inozemstvo, a ove je godine 838 liječnika prikupilo potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo", upozorio je Luetić. Koliko je manjak liječnika u Hrvatskoj, kaže Luetić, pokazuje podatak da čak trećina bolničkih specijalista često mora istovremeno pokrivati više radilišta, a polovina bolničkih specijalista odrađuje 32 i više prekovremenih sati svaki mjesec. "Hoće li netko u Hrvatskoj odgovarati zbog ovoga kršenja zakona", upitao je predsjednik Komore.