c S
Dnevne novosti

Inflacija u EU i eurozoni u lipnju na rekordnim razinama

20.07.2022 07:05 LUXEMBOURG, 19. srpnja 2022. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u EU, eurozoni i Hrvatskoj u lipnju je dosegnula nove rekordne razine, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju je dosegnula rekordnih 9,6 posto, porastavši za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U eurozoni uvećana je za pola postotnog boda, na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U prošlogodišnjem lipnju na razini Unije potrošačke su cijene na godišnjoj razini uvećane 2,2 posto, a u eurozoni 1,9 posto. Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava daljnji skok cijena energenata, za 42 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Izrazitije su ponovo porasle i cijene hrane, za 11,2 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila samo u Njemačkoj i Nizozemskoj, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu "dvoznamenkastih"

U lipnju udvostručio se broj zemalja EU-a s dvoznamenkastim godišnjim stopama inflacije, pa je tako rast cijena za 10 posto i više zabilježilo 25 zemalja, a priključila im se i Hrvatska. Najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su zabilježile baltičke zemlje – Estonija od 22 posto, Litva od 20,5 posto, a Latvija od 19,2 posto. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u lipnju porasle 8,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, očitujući sporiji rast nego u svibnju kada su uvećane 8,7 posto. Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone i također važan trgovinski partner Hrvatske, s rastom potrošačkih cijena od 8,5 posto, nadomak prosjeku eurozone. Irska je, pak, s 9,6-postotnom godišnjom stopom inflacije izjednačena s prosjekom Unije.

U Hrvatskoj je godišnja inflacija potrošačkih cijena, mjerena HICP-om, u lipnju dosegnula rekordnih 12,1 posto. U svibnju iznosila je 10,7 posto, a u lipnju prošle godine 2,2 posto. Najbliže Hrvatskoj u lipnju ove godine bile su Grčka, s godišnjom inflacijom od 11,6 posto, te Mađarska i Slovačka, s 12,6 posto višim potrošačkim cijenama u odnosu na isti mjesec godine ranije. Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u lipnju imala godišnju inflaciju od 10,8 posto. Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu bilježila Malta, od 6,1 posto. Slijede drugo najveće gospodarstvo eurozone, ono Francuske, s inflacijom od 6,5 posto, te Finska, gdje su potrošačke cijene bile više za 8,1 posto nego u lipnju prošle godine. Na godišnjoj razini, rast potrošačkih cijena usporio je u lipnju, osim u Njemačkoj, još samo u Nizozemskoj, sa svibanjskih 10,2 posto, na 9,9 posto, pokazalo je najnovije Eurostatovo izvješće.