c S
Dnevne novosti

Stopa nezaposlenosti u EU u lipnju 6 posto, u Hrvatskoj 6,3 posto

02.08.2022 07:25 LUXEMBOURG, 1. kolovoza 2022. (Hina) - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji u ovogodišnjem lipnju iznosila je 6 posto, u eurozoni 6,6 posto, a u Hrvatskoj je bila 6,3 posto, čime su se one spustile s razina iznad 7 posto zabilježenih godinu dana ranije, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u lipnju 6,0 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na revidirani rezultat u svibnju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda. 

U eurozoni je iznosila 6,6 posto, kao i u mjesecu ranije. Usporedbe radi, u lipnju prošle godine u EU je stopa nezaposlenosti dosezala 7,2 posto, a u eurozoni 7,9 posto. Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u lipnju bilo oko 12,93 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,93 milijuna u eurozoni. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine njihov je broj smanjen za 2,31 milijuna u EU te za gotovo 1,96 milijuna u eurozoni.

Hrvatska u društvu Latvije

Španjolska i Grčka jedine su u lipnju bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 12,6 odnosno 12,3 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 6,3 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša u odnosu na prethodni mjesec, prema Eurostatovim podacima. U lipnju prošle godine iznosila je 7,7 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u lipnju bilo 114 tisuća građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj smanjen za 25 tisuća. Najbliža Hrvatskoj je Latvija, sa stopom nezaposlenosti u lipnju od 6,4 posto.

Najniže su stope u lipnju ponovno zabilježene u Češkoj, od 2,4 posto, te u Poljskoj i Njemačkoj, gdje su iznosile 2,7 odnosno 2,8 posto. Slijede Malta i Mađarska, sa stopom nezaposlenosti od tri posto.

Više stope nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u lipnju je u EU i eurozoni iznosila 13,6 posto. U EU je na mjesečnoj razini tako porasla za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,4 postotna boda.

U lipnju prošle godine u EU je dosezala 16,8 posto, a u eurozoni 17,1 posto. Bez posla je u EU u lipnju bilo 2,546 milijuna mladih, od čega 2,073 milijuna u eurozoni. U usporedbi s mjesecom ranije broj nezaposlenih uvećan je u EU za 59 tisuća, a u eurozoni za 64 tisuće. U odnosu na prošlogodišnji lipanj pao je za 527 tisuća u EU, te za 450 tisuća u eurozoni.

Njemačka i Irska s najnižim stopama

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najmanju su stopu nezaposlenosti mladih u lipnju imale Njemačka i Irska, od 5,4 posto. U drugom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,9 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U prvom kvartalu iznosila je 16,1 posto, uz također 23 tisuće nezaposlenih građana u dobi do 25 godina. Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u lipnju su bilježile Grčka i Španjolska, od 29,5 odnosno 27,9 posto. Blizu su ostale i Italija i Švedska, s 23,1 odnosno 21,3 posto. Eurostat nije raspolagao samo podacima za Rumunjsku.

Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih inače nisu obvezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija, koje ih dostavljaju na kvartalnoj razini.