c S
Dnevne novosti

EU, NATO i UN pozdravljaju primjenu sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

02.08.2022 07:00 ZAGREB, 1. kolovoza 2022. (Hina/AFP) - Europska unija, NATO i UN pozdravili su u ponedjeljak primjenu dogovorenog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, nakon što je prvi brod ranije tijekom jutra isplovio iz Odese.

Prvi brod sa žitaricama isplovio je u ponedjeljak iz ukrajinske luke Odese, prema ranije postignutom sporazumu o sigurnom prolasku, izvijestio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Europska unija pozdravila je odlazak prvog broda i zatražila "potpunu provedbu" sporazuma koji je ranije dogovoren u Istanbulu o ponovnom izvozu iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

"Radi se o prvoj vrlo važnoj i dobrodošloj etapi i očekujemo s nestrpljenjem provedbu ukupnog sporazuma i nastavak izvoza iz Ukrajine prema klijentima širom svijeta koji su pogođeni krizom hrane" uzrokovanom ruskom blokadom ukrajinskih luka, rekao je Peter Stano.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj koja je odigrala "središnju ulogu" u postizanju dogovora o izvozu žitarica.

"Saveznici u NATO-u čvrsto podupiru integralnu provedbu sporazuma čiji je cilj smanjiti svjetsku prehrambenu krizu kojoj je uzrok rat Rusije u Ukrajini", naglasio je u poruci na Twitteru.

Brod Razoni pod zastavom Sierra Leonea napunjen je s 26.000 tona kukuruza i plovi prema Libanonu. U utorak se očekuje u Istanbulu gdje treba proći inspekciju Centra za zajedničku koordinaciju.

"Libanon ovisi o izvozu žita iz Ukrajine i jedna je od zemalja koje su najjače pogođene prehrambenom krizom", rekao je Stano.

Sporazum potpisan 22. srpnja u Istanbulu između Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a omogućio je izvoz iz Ukrajine pod međunarodnim nadzorom.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je isplovljavanje broda, rekavši da se nada da je on samo prvi od njih još mnogo.

"Glavni tajnik nada se da će ovog biti prvi od mnogo komercijalnih brodova koji će ploviti u skladu s potpisanom inicijativom i da će to donijeti toliko potrebnu stabilnost i olakšanje globalnoj sigurnosti s hranom, posebno u najosjetljivijem humanitarnom kontekstu", kaže se u priopćenju UN-a.