c S
Dnevne novosti

Sindikat radnika migranata poziva Vladu da prestane s pritiscima na "gastarbajtere"

24.08.2022 07:20 VARAŽDIN, 23. kolovoza 2022. (Hina) - Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu pozvao je u utorak tijela Republike Hrvatske da napuste negativnu praksu i financijske pritiske na "gastarbajtere" te da rade za račun i na korist svojih građana jer u suprotnom slijedi najveći egzodus Hrvata u novijoj povijesti.

Nakon što su mediji objavili informaciju da Porezna uprava pokreće postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva radnika migranta koji prihode ostvaruju u inozemstvu Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu, ističe kako je u posljednjih 24 sata zaprimio brojne pozive i elektroničku poštu u kojima radnici migranti izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenosti. 

Vodstvo sindikata ističe kako čvrsto stoji uz svoje članove te izražava nezadovoljstvo i zabrinutost ovakvom politikom Vlade. Naglašava kako je spomenuta najava Porezne uprave izazvala lavinu reakcija i kako je samo u ponedjeljak prijepodne u središnjici sindikata zaprimljeno više od dvjestotinjak poziva. 

"Razumijemo kako se ljudi osjećaju zbog pritisaka i velike nepravde kojoj su izloženi. Mnogi su jedinstveni u svom stavu i spremni zauvijek napustiti zemlju, zajedno sa članovima svojih obitelji, čime će nedvojbeno nastati velika šteta po etničku i materijalnu stabilnost zemlje", ocjenjuje sinsikat. 

Sindikat pita odgovorne po kojem se Zakonu i/ili Pravilniku utvrđuje porezna rezidentnost migranata, koji već tridesetak i više godina rade izvan Hrvatske?

"Odrađuje li se rezidentnost na temelju vlasništva nad nekretninama ili temeljem famoznog životnog interesa, pita sindikat i podsjeća na činjenicu da su pomorci koji izbivaju iz Hrvatske više od 183 dana oslobođeni plaćanja poreza. To isto tražimo i za radnike migrante, poručuje sindikat. Iako radnik migrant odradi više od 183 dana u stranoj zemlji, porezna rezidentnost određuje mu se na temelju činjenice da ga za Hrvatsku veže obitelj ili nekretnina, napominje sindikat i pita u kojem su to dijelu pomorci drugačiji u odnosu na „gastarbajtere?