c S
Dnevne novosti

Poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom dodijeljeno 1,9 milijuna eura

08.02.2023 06:46 ZAGREB, 7. veljače 2023. (Hina) - Ministar rada Marin Piletić uručio je u utorak ugovore za dodjelu posebnih sredstava za zapošljavanje i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna eura, što bi trebalo potaknuti i ostale poslodavce da se odluče na takav oblik zapošljavanja.
Ugovori za 20 integrativnih i pet zaštitnih radionica dodijeljeni su u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), a poslodavci su pravo na sredstva ostvarili putem javnog natječaja. "Podijeliti 1,9 milijuna eura znajući da će to završiti kod onih koji zapošljavaju osobe s invaliditetom vrijedi svake lipe, svakog eura i svakog centa", kazao je Piletić. Zadovoljan je činjenicom što se prosječni broj zaposlenih osoba s invaliditetom, koji se od 2016. do 2021. kreato oko 11.000 osoba, prošle godine popeo na 15.511. "U interesu nam je da se broj poslodavaca koji će moći koristiti bespovratna sredstva u dogledno vrijeme proširi pa će ZOSI sukladno tome pripremati sljedeće javne pozive", dodao je ministar.

Ravnateljica ZOSI-ja Damira Benc istaknula je kako će dodijeljena sredstva osigurati daljnji razvoj, nova zapošljavanja i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom. Uspjeh poslodavaca kojima su uručeni ugovori nazvala je "odrazom promjene u percepciji sustava vrijednosti na tržištu rada". "Dugoročno kroz svoj rad i poslovanje utječete na svijest poslovnog okruženja i šire zajednice, rušite predrasude, uklanjate barijere, otvarate put za uključivanje osoba s invaliditetom u tržište rada i omogućujete njihovu socijalnu uključenost", poručila je Benc poslodavcima. Važno je kontinuirano podizati razinu svijesti o potrebi, mogućnostima i vrijednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi mogli ispuniti svoje potencijale i doprinijeti razvoju društva ravnopravno drugim građanima, naglasila je.