c S
Dnevne novosti
SNS protiv ukidanja dvojnoga prava glasa za srpsku nacionalnu manjinu 21.05.2010 07:14 ZAGREB, 20. svibnja 2010.(Hina), Srpska narodna stranka (SNS) protivi se najavama ukidanja dvojnoga prava glasa za srpsku nacionalnu manjinu što drže diskriminacijom te traže da sudjeluju na izborima na način kako sudjeluju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj.
Predsjednik SNS-a Milan Rodić drži da je do tog doveo načelan "sramni dogovor između Milorada Pupovca i Vladimira Šeksa", odnosno, izborni marketing i dogovaranje oko promjene izbornog zakona prema kojemu bi druge nacionalne manjine imale dvojno pravo glasa ali ne i Srbi.

Prema tom dogovoru, ona lista pripadnika srpske zajednice koja dobije većinu nosila bi sva tri manjinska mandata, rečeno je na konferenciji. Rodić to vidi kao pokušaj manipulacije SDSS-a da si na duži rok osigura mjesto u Saboru iako, kako je kazao, za svoj narod ne rade ništa. Navodi i da oficijelna vlast ogroman novac daje SNV-u, dodajući kako je pokrenuta kaznena prijava protiv Pupovca jer je u "SNV-u zatajeno 2,1 milijun kuna".

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin drži da bi takva promjena izbornog sustava bila udar na članove srpske zajednice. "Ovaj izborni sustav je kvazi demokratski, bilo da je riječ o načinu na koji biramo dijasporu ili o nemogućnosti dvostrukog glasa za nacionalne manjine. Posve je irelevantno je li neka manjina velika ili mala jer bi trebala imati jednaki status", kazao je Kajin. Rekao je i da će pokušati pokrenuti zakonske izmjene kako bi se obeštetili ljudi kojima su devedesetih uništene kuće na teritoriju gdje nije bilo neposrednih ratnih djelovanja.

"Pokušat ćemo ispraviti povijesnu nepravdu spram građana kojima su ranih devedesetih godina neiživljeni divljaci rušili kuće jer su bili pripadnici druge nacionalnosti", kazao je dodajući da je tako u okolici Bjelovara srušeno oko 800 objekata te da nitko još nije odgovarao. "Iza svega je stajala politika a cilj je bio istjerivanje pripadnika srpske nacionalnosti", drži Kajin.