c S
Dnevne novosti

Bolje niže cijene nego novi porez: francuski Total i CMA smanjuju pritisak na građane

25.07.2022 07:00 PARIZ, 22. srpnja 2022. (Hina/Reuters) - Francuski naftni gigant TotalEnergies i logistička tvrtka CMA CGM najavili su u petak nove mjere koje bi trebale ublažiti pritisak visokih cijena na građane, nakon prijetnje vlade novim porezom.
TotalEnergies je rekao da će od rujna do kraja godine sniziti cijene goriva na svojim benzinskim postajama, a CMA CGM da će sniziti cijenu dopreme robe iz Azije za 750 eura po kontejneru. Energetska kompanija snizit će cijene goriva za 0,20 eura po litri do 1. studenog, zatim za 0,10 eura po litri do kraja godine.

"Poslušali su me", izjavio je ministar financija Bruno Le Maire.

"Vođeni su intenzivni pregovori koji su doveli do te odluke, ona je poštena, snažna", rekao je ministar u televizijskom razgovoru. Dvije tvrtke snizile su cijene i prije aktualne odluke, ali je Le Maire u četvrtak da to nije dovoljno, ne isključivši mogućnost novog poreza u proračunu za 2023. ako ne poduzmu dodatne mjere. Nakon najave novog sniženja zastupnici iz stranke Renesanse, članice vladajuće koalicije, rekli su da će povući amandman na prijedlog dodatnog proračuna za ovu godinu, koji je predviđao novi porez za energetske i logističke tvrtke s prihodom većim od milijardu eura.

"Ta su dva velika igrača donijela značajne odluke", rekla je zastupnica Stella Dupont za Reuters. Visoke cijene energije podižu dobit energetskih kompanija na rekordne razine i neto prihod TotalEnergiesa trebao bi dosegnuti gotovo 32 milijarde eura, prema anketi Refinitiva o prognozama analitičara. Prihod logističkih tvrtki, poput CMA CGM-a sa sjedištem u Marseilleu, podigle su pak visoke vozarine, zbog učestalih poremećaja u transportu širom svijeta. Za razliku od zemalja poput Britanije i Italije, Francuska nije uvela novi porez kompanijama koje zarađuju na energetskoj krizi i problemima u opskrbnom lancu. Umjesto toga, vlada je pozvala kompanije, poput TotalEnergiesa i CMA CGM-a, da dobrovoljno pomognu potrošačima i ublaže pritisak inflacije, podsjeća Reuters. Zastupnici u francuskoj skupštini usvojili su u petak i zakon kojim se podižu mirovine i zamrzavanju stanarine.