c S

Pretraživanje po portalu IUS-INFO

Svjesni činjenice da je Vaše vrijeme najvrjedniji resurs, razvili smo za Vas jednostavnu tražilicu koja omogućuje pretraživanje svih sadržaja po nizovima ključnih riječi.

NOVA TRAŽILICA NA PORTALU IUS-INFO

Nova verzija IUS-INFO tražilice ne zahtijeva uporabu tzv. Booleovih operatora (AND, OR i NOT), što pretragu čini još bržom i jednostavnijom. Operatore i dalje možete koristiti kako biste dobili nešto preciznije rezultate pretraživanja. Opis operatora i upute za korištenje možete pronaći niže (link na upotreba operatora).

Primjer pretrage korištenjem nove tražilice IUS-INFO:KOMBINIRANO PRETRAŽIVANJE PUTEM TRAŽILICE I FILTARA

Na naslovnoj stranici Portala IUS-INFO potrebno je izabrati željenu zbirku podataka. Izdvojene zbirke podataka su „Zakonodavstvo“, „Sudska praksa“ i „Stručni članci“, a preostale zbirke možete pronaći na poveznici „Više“.

Sadržaj većine zbirki u nastavku se, u desnom stupcu, raščlanjuje po datumima, područjima, odjeljcima i institutima koji predstavljaju istodobni filtar za razgraničavanje dokumenata po kriterijima. U središnjem dijelu zaslona prikazani su dokumenti koji odgovaraju filtru u desnom stupcu.

Aktivni filtri označeni su kvačicom. Pojedine kategorije filtara imaju dodatne filtre koje možete odznačiti ako ne želite da se odabrane kategorije prikazuju u rezultatima pretraživanja. Plavom bojom označeni su aktivni filtri u svakoj pojedinoj kategoriji, a bijelom bojom neaktivni filtri. Prilikom pretraživanja odabranih sadržaja moguće je imati uključeno više različitih kategorija filtara.Na slici je prikazan pregled rezultata pretraživanja pojma „tehnološki višak“ s označenim kategorijama filtara Zakonodavstvo (odabrani filtri: „Podzakonski propisi, opći i pojedinačni“) te Propisi prema važenju (odabran filtar „Važeći redakcijski pročišćeni tekst“).


UPOTREBA OPERATORA I NAVODNIKA

Pri pretraživanju po zbirkama portala IUS-INFO, moguće je upotrebljavati pretraživačke operatore AND, OR i NOT. Uporabom operatora, dobit ćete preciznije rezultate pretraživanja. Ako ne rabite operatore ili navodnike u pretraživanju, tražilica automatski sama stavlja operator „AND“ između svake unesene riječi.

Na primjer, kada u tražilicu unesemo pojam tehnološki višak, tražilica će izbaciti sve rezultate koji sadrže oba pojma (tehnologija i višak). Pojmovi se ne moraju nužno javljati u nizu, već je dovoljno da se riječi tehnologija i višak javljaju u istom dokumentu (tako, primjerice, nalazimo Zakon o financijskoj agenciji na prvom mjestu u rezultatima pretrage zakonodavstva po navedenim pojmovima). Tražilica prepoznaje i u rezultatima prikazuje sve padežne oblike traženog pojma.

Ako isti niz stavimo u navodnike, tražilica će prikazati samo rezultate koji sadrže neprekinuti niz pojmova u navodnicima, npr.: „tehnološki višak“, „izvanredni otkaz ugovora o radu“, itd.Kada tražimo više nizova pojmova u istom dokumentu, možemo koristiti tzv. Booleove operatore AND, OR i NOT. Uporabom operatora automatski se svi nizovi riječi koje tražimo stavljaju u navodnike. Na primjer, kada tražimo pojmove naknada štete i prometna nesreća u istim dokumentima, u tražilicu je potrebno upisati kako je prikazano na slici: naknada štete and prometna nesreća.

  • "and" - operator se upotrebljava kada želimo pretraživati dokumente koji sadrže više odvojenih riječi ili izraza


  • "or" - operator koristi se u slučaju kada želimo da se u dokumentima nalazi prva ili druga riječ odnosno izraz


  • "not" - operator koristi se kada tražimo dokumente koji sadrže prvu traženu riječ, ali ne i drugu.


Tražilica će tada tražiti sve rezultate u kojima se spominje „otkaz ugovora o radu“, a koji ne sadrže riječ „izvanredni“ te ujedno sadrže „povratak na posao“.