c S
Dnevne novosti

Abas u Vijeću sigurnosti: "Odbijamo izraelsko-američki plan"

12.02.2020 07:00 UJEDINJENI NARODI, 11. veljače 2020. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas svečano je izjavio u utorak u UN-ovu Vijeću sigurnosti da odbija izraelsko-američki mirovni plan koji je "švicarski sir" i ne donosi suverenitet palestinskom narodu.
"Odbijamo izraelsko-američki plan" koji "dovodi u pitanje zakonita prava Palestinaca", istaknuo je, pokazujući veliku kartu Palestine kakvu žele Sjedinjene Države."Odbili smo taj plan jer Istočni Jeruzalem nije dio Palestine i to je dovoljno da ga ne prihvatimo", dodao je Abas. Po tom bi planu Palestina bila "raskomadana država", bez zračne i pomorske kontrole."Tko bi od vas htio takvu državu?", upitao je palestinski predsjednik gledajući u predstavnike 15 zemalja Vijeća sigurnosti.

Ističući da se zauzima za "pravedan mirovni plan" za 13 milijuna Palestinaca, čelnik je nabrojao sve razloge, međunarodne i nacionalne, zbog kojih njegov narod zaslužuje državu. Pet dana otkako se u Vijeću sigurnosti sastao s Jaredom Kushnerom, zetom Donalda Trumpa i tvorcem američkog mirovnog plana objavljenog 28. siječnja, Mahmud Abas želi povratkom u UN priskrbiti međunarodnu potporu za svoju kritiku američke inicijative. No morao je odustati od zahtjeva da se glasuje o rezoluciji kojom se kritizira američki plan, zbog izostanka međunarodne potpore i golemog pritiska SAD-a na članice Vijeća sigurnosti, rekli su diplomati.

Tisuće Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze prosvjedovale su u utorak protiv američkog prijedloga za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba koji će nešto kasnije u svom govoru u UN-u kritizirati predsjednik Mahmud Abas."Krađa stoljeća", "Palestina nije na prodaju", "Dolje dogovor stoljeća", moglo se čitati na transparentima prosvjednika u središtu Ramale, sjedišta Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, u utorak poslijepodne. Najmanje se 5000 ljudi okupilo u tom gradu na Zapadnoj obali kako bi izrazili nezadovoljstvo novim američkim planom. To su najveći prosvjedi koji su zadnjih godina organizirani na palestinskom području radi potpore Abasu i protiv američkog mirovnog plana koji je Donald Trump objavio u Washingtonu 28. siječnja.