c S
Dnevne novosti

Sabor danas o sporazumu vezanom uz europski sanacijski fond

27.02.2020 07:15 ZAGREB, 25. veljače 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja rad raspravom o zakonskim prijedlogom o potvrđivanju sporazuma o prijenosu doprinosa banaka iz nacionalnog u jedinstveni europski sanacijski fond, vezano uz priključenje Hrvatske europodručju. 
Potvrdom Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u Jedinstveni sanacijski fond omogućit će se prijenos doprinosa koje banke uplaćuju u sanacijski fond u Hrvatskoj, kojim upravlja Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), u jedinstveni sanacijski fond uspostavljen na razini Europske unije.Jedinstveni sanacijski fond na nadnacionalnoj razini upotrebljavat će se za sanaciju posrnulih banaka, a financirat će doprinosima iz bankovnog sektora. Doprinosi banaka prikupljeni na nacionalnoj razini bit će preneseni u jedinstveni fond za sanaciju. Fond će se puniti osam godina a na kraju bi trebao dosegnuo razinu od najmanje jedan posto iznosa pokrivenih depozita u svim ovlaštenim kreditnim institucijama svih država članica sudionica. Taj iznos procjenjuje se na oko 55 milijardi eura.

Potvrđivanje sporazuma dio je akcijskog plana od 19 aktivnosti koje Hrvatska treba ispuniti kako bi mogla ući u Europski tečajni mehanizam, ‘čekaonicu’ u kojoj svaka zemlja mora provesti najmanje dvije godine prije uvođenja eura. Naime, od datuma uspostave bliske suradnje s Europskom središnjom bankom,  Hrvatska postaje i država članica sudionica u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu.Predloženim se zakonom daje ovlast DAB-u da u ime Republike Hrvatske prenese sredstva nacionalnog sanacijskog fonda u jedinstveni sanacijski fond. Također, propisana je i obveza uplate dodatnog doprinosa, ako raspoloživa nacionalna sredstva nisu dovoljna za prijenos u jedinstveni sanacijski fond u iznosu utvrđenom odlukom Jedinstvenog sanacijskog odbora.