c S
Dnevne novosti

Božinović: Policija kontrolira granicu i situaciju

04.03.2020 07:05 ZAGREB, 3. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatska vojska i policija surađuju već sada, ali i od ranije, a policija kontrolira granicu i situaciju, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirajući izjavu načelnika Glavnog stožera OS RH da je u slučaju migrantskog vala, vojska spremna pružiti ispomoć policiji.
"Razmijenili su sve podatke koje su trebali i nikada nije bilo upitno da li bi se vojska angažirala u slučaju potrebe. Međutim, potreba nije postojala i nadam se da i ni neće",  rekao je večeras za Hrvatsku televiziju potpredsjednik Vlade ministar Božinović.U ovom trenutku hrvatska policija kontrolira granicu i situaciju, istaknuo je.

Božinović je rekao kako je politika EU-a zaštita vanjskih granica od nezakonitog ulaska na njezin teritorij, te da su čelnici EU-a danas posjetili grčko-tursku granicu da bi pokazali gdje su njezine granice."Situacija na grčko-turskoj granici je ozbiljna, ali nije dramatična", ocijenio je ministar Božinović. Dodao je da je danas zamijećen puno manji broj migranata s turske strane, njih oko 5.000, dok ih je jučer bilo i više od 20.000. Ocijenio je da je razlog tome što su grčke institucije - policija i vojska, nastupile čvrsto i nisu dopustile ulazak ilegalnih migranata na grčki teritorij. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, ranije danas je zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak. U obilasku je bio i potpredsjednik Vlade RH ministar Božinović. 'EU i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija', izjavio je premijer Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.