c S
Dnevne novosti

Savjetnica suda EU-a: Mađarska zatvaranjem CEU-a prekršila europske zakone

06.03.2020 07:15 BRUXELLES, 5. ožujka 2020. (Hina/Reuters) - Savjetnica suda EU-a (ECJ) u četvrtak je ocijenila da Mađarska zabranom rada Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), čiji je osnivač američki milijarder George Soros,  krši europsko zakonodavstvo.
"Mađarski pravni zahtjevi nisu usklađeni sa zakonima EU-a i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) prema kojima nacionalna i strana sveučilišta uživaju jednaki tretman", smatra savjetnica Juliane Kokott. Mađarska vladajuća stranka Fidesz je 2017. izmijenila zakon o visokom školstvu kojim se stranim sveučilištima dozvoljava rad samo ako imaju kampus i u zemlji podrijetla, a CEU, koji je djelovao samo u Budimpešti, bilo je jedino međunarodno sveučilište u toj zemlji koje nema kampus i negdje drugdje. Dio zakona određuje da strana sveučilišta mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države, potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

CEU je inače osnovan prema zakonima države New York u SAD-u.Nakon duge bitke između Sorosa, koji promiče liberalne ideje, i mađarskog premijera Viktora Orbana, CEU je u studenom prošle godine odlučio svoje aktivnosti premjestiti u Austriju. Odluka ECJ-a se očekuje za dva do četiri mjeseca. Iako mišljenje savjetnice nije obvezujuće, suci ECJ-a uglavnom ga uvažavaju pri donošenju presude.