c S
Dnevne novosti

Sindikati od Vlade traže mjere za zaštitu radnih mjesta i radničkih prava

17.03.2020 07:15 ZAGREB, 16. ožujka 2020. (Hina) - Čelnici sindikalnih središnjica istaknuli su u ponedjeljak uoči sastanka u Vladi, gdje će im biti predstavljene mjere za pomoć gospodarstvu zbog koronavirusa, da očekuju u prvom redu mjere koje će očuvati radna mjesta, ali i dodatno zaštititi radnička prava dok traje kriza.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da se malim i srednjim poduzetnicima trebaju predstaviti aktivne mjere i pomoć kako bi što bezbolnije očuvali radna mjesta uslijed krize s koronavirusom. "Privatni sektor već najavljuje da ima velikih problema s isplatom plaća za razdoblje dok se ne bude radilo. Dio njih ima plaću za jedan mjesec, neki niti za toliko, pogotovo mali i srednji poduzetnici", upozorio je. Njima treba dati aktivne mjere i pomoć da prebrode ovu situaciju, ali isto tako pred njih jasno staviti da to mora značiti i očuvanje radnih mjesta i radnika, da ti radnici znaju sa sigurnošću gdje će se vratiti nakon što kriza prestane, poručuje Sever. "Ovo je hitna situacija koja traži hitne mjere, nema se vremena puno birokratizirati oko toga", kazao je Sever poručivši da Vlada treba pomoći gospodarstvu i radnicima koliko god je to moguće.

Sindikati svjesni da će biti velikih gospodarskih teškoća 

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže kako su sindikati svjesni da će biti velikih gospodarskih teškoća."Ako savladamo problem koronavirusa, čeka nas jednako veliki problem gospodarske naravi i svrha ovog sastanka je da upravo o tome razgovaramo", rekao je. Zainteresirani smo za mjere za očuvanje radnih mjesta, ali još više da radnici ne izvuku deblji kraj, kao u svakoj krizi, ističe čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. "Očekujemo mjere koje će rasteretiti poslodavce kroz mjesec-dva, a i radnici moraju znati koja su njihova prava kada su u izolaciji, kada ih šalju da rade od kuće ili kada poslodavac ima problema zbog otkazivanja nekih ugovora", kazao je. Osim toga, smatra Novosel, radnici su premalo obaviješteni o mjerama sigurnosti na svojim radnim mjestima, a medicinsko osoblje ima vrlo malo zaštitne opreme.