c S
Dnevne novosti

WHO objavio upute za sprječavanje širenja virusa u zatvorima

24.03.2020 07:05 ŽENEVA, 23. ožujka 2020. (Hina/AFP) - Da bi spriječio širenje koronavirusa u kaznenim ustanovama, europski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je u ponedjeljak mjere kao što je ograničen broj posjeta, sustavno mjerenje temperature i karantena.
"Napori u borbi protiv širenja bolesti mogli bi biti uzaludni ako se ne budu poštovale mjere za suzbijanje epidemije u zatvorima", upozorava WHO u Europi u izvješću koje će poslati vladama i kaznenim ustanovama. "Osobe lišene slobode (...) mogu biti osjetljivije na epidemiju koronavirusa od ostatka stanovništva zbog uvjeta u kojima žive", piše organizacija u izvješću koje ima tridesetak stranica.

Napose preporuča da se ograniči pristup osoblja i posjetitelja koji "nisu iz užeg obiteljskog kruga" te mjerenje temperature svima koji ulaze u ustanovu.U zatvorima, podsjeća također WHO, "moraju se poštovati prava svake osobe i primjenjivati sve javnozdravstvene mjere bez ikakve diskriminacije". Svaka odluka o smještanju zatvorenika u karantenu mora se temeljiti na "medicinskim razlozima", navodi organizacija.

WHO Europa obuhvaća 53 zemlje među kojima postoje goleme razlike, kao što su Rusija i Andora, Njemačka i Tadžikistan, podsjeća organizacija.Europa je danas žarište pandemije. "Da bi djelotvorno odgovorile na širenje bolesti Covid-19 u zatvorima, nacionalne vlasti moraju primijeniti sustav suvremene koordinacije koji ujedinjuje sektore zdravstva i pravosuđa, brine za informiranje zatvorskog osoblja i jamči poštovanje svih ljudskih prava svakoj osobi u kaznionicama", dodaje WHO Europa.