c S
Dnevne novosti

Slovačka: država smije pratiti lokacije mobilnih telefona građana

26.03.2020 07:08 BRATISLAVA, 26. ožujka 2020. (Hina/dpa) - U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.
Sa 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom. Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene. Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Nakon prosvjeda socijaldemokratske oporbe, originalni prijedlog vlade odbačen je u parlamentu tako da se ne mogu pratiti telefonski pozivi i SMS poruke, već samo podaci o lokaciji. Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane.Mjere su ograničene na trajanje koronavirusne krize.