c S
Dnevne novosti

Zadar: Gradsko vijeće donijelo mjere za pomoć gospodarstvu

31.03.2020 07:10 ZADAR, 30. ožujka 2020. (Hina) -  Gradsko vijeće Zadra u ponedjeljak je na izvanrednoj sjednici, održanoj elektronskim putem, donijelo mjere za pomoć gradskom gospodarstvu uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa. 
Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako se prve mjere odnose se na oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada i zakupa javnih površina za trajanja zabrane rada. Dukuć je naveo kako će se gradu zbog uvođenja ove mjere proračunski prihodi smanjiti za osam do devet milijuna kuna, te apelirao na privatnike da se prilagodbe aktualnom trenutku i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce. 

Najavio je kako su u pripremi i nove mjere kojima se kani pomoći gospodarstvenicima i ranjivim skupinama građana. Naglasio je kako je u tijeku prvenstveno zdravstvena borba protiv zaraze, ali i ona ekonomska za očuvanje svakog radnog mjesta.  

Gradonačelnik je najavio kako se zbog toga u narednom razdoblju očekuju značajne promjene u gradskom proračunu, kako na prihodovnoj strani zbog otežanog priljeva novca, tako i na rashodovnoj gdje se treba prilagoditi aktualnom trenutku.

Smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama 

Dukić stoga najavluje proračunske intervencije koje će uključiti smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama u većinskom vlasništvu grada "tri plus tri mjeseca". Predlaže ukidanje vijećničkih naknada, zatim naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, naknada za članstvo u nadzornim odborima tvrtki u većinskom vlasništvu grada, obustavu financiranja rada udruga na tri mjeseca. Najavljuje i smanjenje troškova javne rasvjete u gradu, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na "tri plus tri" mjeseca, ističući kako se za za trajanja epidemije može očekivati smanjenje svih troškova osim onih neophodnih. 

Dukić navodi i da u Zadru prate mjere koje provodi Vlada i koje se stalno proširuju, te će ih sukladno mogućnostima i nadopuniti. "Idemo s onim što možemo, prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike, naknade onima koji su ostali bez posla te nastavak oslobađanja od usluga koje se u ovom trenutku ne koriste.

Rebalans proračuna na idućoj sjednici Gradskog vijeća 

Najavio je kako će se iduća sjednica Gradskog vijeća održati u najskorijem roku, a na njoj će gradske vlasti predložiti rebalans proračuna te šire mjere. Kao prioritete gradskog proračuna Duić je naveo osiguranje novca za socijalno najugroženije skupine građana, kojima će se pomoć pružati putem Crvenog križa, Caritasa i Pučke kuhinje. "Moramo skrbiti i o potrebama djece i njihovih roditelja. Svim obiteljima čija djeca pohađaju vrtiće, javne i privatne, ne naplaćuje se naknada od prvog dana stupanja na snagu odluke koja se odnosi na obustavu rada vrtića", rekao je. Dodao je da su zadarske tvrtke, udruge i pojedinci na račun Opće bolnice Zadar dosad uplatili 3,2 milijuna kuna za nabavu opreme.