c S
Dnevne novosti

Arhitekti: Zakon o obnovi zgrada nedovoljno strateški promišljeno rješenje

06.04.2020 07:07 ZAGREB, 3. travnja 2020. (Hina) - Institucije i udruge arhitekata u petak su kao nedovoljno stručno i strateški promišljeno rješenje nazvali zakonski prijedlog Ministarstva graditeljstva o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice, pa traže preispitivanje hitnog donošenja tog zakona. 
Zajedničko priopćenje uputili su Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo arhitekata Zagreba, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatski savez građevinskih inženjera, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Institut za povijest umjetnosti i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata. 

Nakon što je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir ujutro udruge arhitekata prozvao da primjedbama na spomenuti zakon žele blokirati proces obnove Zagreba, arhitekti su se popodne priopćenjem obratili premijeru Andreju Plenkoviću. Vladu pozivaju na sveoubuhvatne aktivnosti s ciljem što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene snažnim potresom 22. ožujka.

Nije se pristupilo ozbiljnom i koordiniranom rješavanju problema 

Stanje kojem svjedoče, upozoravaju, svodi se na volonterske operativne aktivnosti te pokušaj kreiranja "nedovoljno strateški promišljenog" zakona od strane Ministarstva graditeljstva. Arhitekti ističu kako to pokazuje da se ni 13 dana nakon snažnih potresa koji su pogodili Zagreb i niz naselja u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji još uvijek nije pristupilo "ozbiljnom i koordiniranom rješavanju ovog iznimno složenog problema". 

Nadležnima zamjeraju izostanak sustavnog planiranja i pripreme za nepogodu koja je, tvrde, bila vrlo izvjesna i gotovo neizbježna, "a koja nas je ipak zatekla potpuno nespremnima". Neuspješnim smatraju i suočavanje s posljedicama potresa, a kao "jedinu svijetlu točku" vide volontere koji danima obilaze objekte i vrše preliminarne procjene statičkih oštećenja kako bi pomogli građanima. 

Arhitekti premijeru poručuju kako se zauzimaju za uspostavu koordinacijskog tijela sa stručnjacima koji će voditi cijeli proces obnove, financijske modele i zakonodavne okvire, a kako bi se kriza izgrađenog prostora Zagreba i njemu gravitirajućih naselja prevladala na kvalitetan način. Koordinacija bi obuhvaćala dvije razine - strateško planiranje i upravljanje krizom te formiranje operativnih radnih stručnih skupina, uz kvalitetno učestalo informiranje javnosti o učinjenom.

Što prije i kvalitetnije završiti s preliminarnim pregledima 

U operativnom pogledu nužnim drže aktiviranje svih mehanizama kako bi se što prije i kvalitetnije završilo s preliminarnim pregledima objekata za koje su vlasnici ili korisnici prijavili oštećenja. Na temelju tih pregleda, ističu arhitekti, potrebno je dovršiti hitne sanacije i riješiti problem zbrinjavanja iseljenih građana. 

Kao druge potrebne aktivnosti navode analizu, kreiranje strategije i plana obnove, a kao rezultat toga i izmjenu zakonodavnog okvira koja će se prilagoditi stručno utemeljenom pristupu obnove i sanacije te provođenju široke protupotresne sanacije građevinskog fonda. Zbog svega navedenog traže preispitivanje hitnog donošenja spomenutog zakona jer brojne primjedbe institucija i pojedinaca, tvrde, govore da zakon nije pisan dovoljno stručno i sveobuhvatno.