c S
Dnevne novosti

Sabor: Epidemija nam je potvrdila pogrešnu politiku prema poljoprivredi

07.04.2020 07:10 ZAGREB, 6. travnja 2020. (Hina) - Saborski zastupnici pozdravili su u ponedjeljak Vladine mjere pomoći poljoprivredi, ocijenivši kako nam je kriza izazvana koronavirusom potvrdila da smo prema tog grani posljednjih desetljeća vodili pogrešnu politiku, preferirajući uvoz.
Kriza je razobličila sve loše politike vođene prema selu i seljaku, uvozimo preko tri milijarde eura poljoprivrednih proizvoda, kazao je Miro Bulj (Most), uvjeravajući kako samo Dalmacija može hraniti 11 milijuna stanovnika.  "Vrijeme je da se zaore i zasadi do zadnjeg kvadrata", poručio je zastupnik u raspravi o dopunama Zakona o poljoprivredi kojima bi se poljoprivrednicima pogođenima epidemijom omogućila odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, dugoročnija otplata po utvrđenim rokovima - umjesto do godinu dana na tri godine itd. Zastupnici su suglasni da imamo previše neobrađene zemlje, privatne i državne, predlažu i sasvim konkretne mjere pomoći.

Treba smanjiti PDV na reprodukcijski materijal, ako tržnice zbog zdravstvene sigurnosti ne mogu raditi, treba uspostaviti kratke lance opskrbe, kaže SDP-ov Alen Prelec. Treba zajamčiti otkup svega, no za to nam trebaju skladišta, sušare i hladnjače, u njih treba ulagati, treba dati povoljne uvjete za sjetvu, dodaje Ivan Lovrinović (PH).

Uvesti karantenu za uvozne proizvode

HDZ-ov Josip Križanić primjećuje kako je na policama trgovačkih centara strana roba, dok je naša ostala u plastenicima ili stajama. Predlaže da se za uvozne proizvode uvede karantena od 14 dana. Nakon toga, svježe uvozno meso više neće biti svježe, kupovat ćemo domaće, kaže zastupnik.

Ante Pranić (NLM) priznaje da su digitalne tržnice dobre, no smatra kako bi bilo dobro da Hrvatska pošta kreira posebne pakete za distribuciju poljoprivrednih proizvoda te da se OPG-ove oslobodi plaćanja cestarine u toj distribuciji.

Zastupnici poručuju i kako čim prije treba donijeti poljoprivrednu, odnosno strategiju ruralnog razvoja. Koronavirus nas je naučio da trebamo imati drugačiju strategiju, podsjetio da imamo poljoprivredu i da ona može biti pokretač puno toga, kaže Anka Mrak Taritaš (Glas).  U tom bi dokumentu trebalo urediti i bilance nekih proizvoda, pametne zemlje vode brigu o samodostatnosti osnovnih proizvoda, dodaje Križanić.

Briga o malim proizvođačima

"Sve je dobro dok Hrvatska ne bude gladna, a tada se vrijeme neće moći vratiti natrag", upozorava Pranić pozivajući da se povede briga o malim poljoprivrednim proizvođačima. HSS predbacuje Vladi da je za proizvođače cvijeća predviđeno samo milijun kuna pomoći. To nije dovoljno ni za šest plastenika, kaže Davor Vlaović (HSS).

Program pomoći malim i mikro proizvođačima povećan je na 53 milijuna kuna, vodilo se računa baš o sektoru cvjećarstva koji je jako pogođen, rekla je ministrica Marija Vučković, navodeći da je pod cvijećem 63 hektara.

Zastupnici poručuju i da u javnim nabavama prednost treba dati domaćoj proizvodnji, odnosno da veliki sustavi poput policije, vojske i zdravstva robu trebaju naručivati od hrvatskih proizvođača.