c S
Dnevne novosti

Optužena skupina koja je prokrijumčarila 65 tona duhana

28.04.2020 07:05 ZAGREB, 27. travnja 2020. (Hina) - Uskok je u ponedjeljak pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv dvanaest osoba koje su iz Njemačke prokrijumčarili najmanje 65 tona duhana i pritom oštetili državni proračun za gotovo 40 milijuna kuna.
Uskok je izvijestio da je prvookrivljeni F. P. (48) od ožujka do listopada 2019. na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, Njemačke i Slovenije povezao svojih 11 suokrivljenika radi kupovine duhana u listu u Njemačkoj i njegove prodaje na hrvatskom ilegalnom tržištu.

Prvookrivljeni je koordinirao i organizirao prijevoz duhana i njegovo krijumčarenje te istovar u Hrvatskoj, dok su ostali okrivljenici prevozili, skladištili i rezali duhan. Uz to, orkivljenici su osiguravali novac za kupnju duhana u Njemačkoj i pribavljali krivotvorenu dokumentaciju za prijevoz duhana preko slovensko-hrvatske granice, izvijestio je Uskok. Dodaju da su za prijevoz duhana angažirani slovenski državljani Z. J. (60) i R. I. (50) kojima je F. P. (48) platio 400 eura po prijevozu, dok je nabavu duhana financirao prvookrivljeni zajedno s trojicom okrivljenika. Kupce za duhan su navodno pronalazili drugookrivljeni M. T. i devetookrivljeni D. F. (45) koji je za prijevoz duhana angažirao T. K. (44), a koji je prevozio duhan za tisuću kuna po pošiljci.

Skladištenje duhana na zagrebačkom području dogovarali su M. P. (23) i K. P. (22) s I. B. (36) koji je osigurao prostor za skladištenje za 17.000 kuna, a ujedno je s njima i istovarao duhan. Zločinačka skupina je na taj način u Hrvatsku prokrijumčarila najmanje 65.337 kilograma duhana, do čega je 43.201 kilogram prodan na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Uskok podsjeća da je u jednom navratu pokuša unos 13.292 kilograma duhana kojeg su carinici oduzeli na graničnom prijelazu Lupinjak. Osim što su krijumčarenjem duhana oštetili proračun za gotovo 40 milijuna kuna, prodajom 43.2 tone duhana zaradili su najmanje 2,1 milijun kuna, izvijestio je Uskok koji je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi te produljenje istražnog zatvora za jednog okrivljenika.