c S
Dnevne novosti

Sabor o razrješenju i imenovanju članica Komisije za kontrolu javne nabave i izmjenama Zakona o slobodnim zonama

14.05.2020 07:10 ZAGREB, 13. svibnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u srijedu Vladin prijedlog razrješenja članica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Rožike Gužvanj i Karmele Dešković, te imenovanje Jasnice Lozo i ponovno Karmele Dešković na novi mandat.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman obrazložila je prijedlog navodeći kako je je dosadašnjim članicama Državne komisije Rožiki Gužvanj i Karmeli Dešković istekao mandat, pa je Vlada utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Jasnice Lozo i Karmele Dešković.

Istaknula je da su imenovanja predložena na temelju stručnosti, profesionalnosti i iskustva kandidatkinja. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave primjer je korektnosti i ispravnosti rada, rekla je Mikuš Žigman.

Zastupnici su raspravili i prijedlog izmjena Zakona o slobodnim zonama, kojima se nastoji unaprijediti gospodarsko okruženje za poslovanje slobodnih zona u Hrvatskoj kroz ukidanje obveze plaćanja naknade za koncesiju za njihovo osnivanje.

Zakon se, obrazlaže Vlada, predlaže polazeći s jedne strane od činjenice trajno umanjene atraktivnosti instituta slobodnih zona nakon ulaska RH u EU, a s druge strane od recentnih nepovoljnih tržišnih uvjeta uzrokovanih epidemijom koronavirusa. Taj se  događaj nije mogao predvidjeti i na koji se nije moglo utjecati, a narušava redovnu gospodarsku aktivnost i prijeti uzrokovati gospodarsku štetu, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdenko Lucić.

Kao posljedice koje se očekuju izmjenama zakona naveo je očuvanje gospodarskih aktivnosti tvrtki, korisnika koncesija za osnivanje slobodnih zona i tvrtki, korisnika slobodnih zona te očuvanje radnih mjesta u tim tvrtkama.