c S
Dnevne novosti

Udruga hrvatskih sudaca: Rad sudaca se pred izbore prikazuje neistinito i iskrivljeno

15.06.2020 07:40 SPISI

ZAGREB, 13. lipnja 2020. (Hina), Iz Udruge hrvatskih sudaca u subotu su ocijenili neprihvatljivim da se, radi pridobivanja birača, iskrivljeno i neistinito prikazuje rad sudova i sudaca kao treće ravnopravne državne vlasti.
Na taj su način reagirali na, kako kažu, stalne i grube difamacije o sudbenoj vlasti i sucima uopće koje u predizborno vrijeme iznose predstavnici političkih stranaka, dio akademske zajednice i druge javne osobe.

Kvaliteta sudskih odluka je stabilno visoka, suce kontrolira DSV

"Neprihvatljivo je, radi pridobivanja birača, iskrivljeno i neistinito prikazivati rad sudova i sudaca kao treće ravnopravne državne vlasti te pritom bježati od lako provjerljivih činjenica", istaknuli su u priopćenju. Pritom su izvijestili kako sudovi iz godine u godinu smanjuju broj neriješenih predmeta iz svih grana sudovanja usprkos ukupno manjem broju sudaca, da se prosječno vrijeme trajanja postupaka stalno skraćuje i da je kvaliteta sudskih odluka stabilno visoka.

Napomenuli su i da se priliv predmeta u sudovima povećava što nije odgovornost sudaca i da Državno sudbeno vijeće sankcionira suce koji su počinili stegovna djela prosječno više nego bilo koje drugo samoregulatrono tijelo druge dvije vlasti.

"'Rješenja' koja se nude javnosti i predstavljaju želju za 'nazovi reformom pravosuđa' u izravnoj su opreci s obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela u Ugovoru o pristupanju EU-u i predstavlja pučkoškolsko prepisivanje mjera koje uvode neke druge zemlje koje se nalaze pod stalnom i ozbiljnom kritikom institucija EU-a - od Europskog suda do Europske komisije i Parlamenta. Te se države zato nalaze na rubu sankcija zbog kršenja načela neovisnosti sudbene vlasti i vladavine prava. Takva 'rješenja' suprotna su i standardima Vijeća Europe o neovisnosti i samostalnosti sudbene vlasti, a često pokazuju elementarno nepoznavanje stanja stvari", poručili su iz Udruge sudaca u priopćenju.

Suci osuđeni za koruptivna djela više nisu suci - za razliku od političara, profesora, novinara

Istaknuli su i da su suci - za razliku od nositelja druge dvije vlasti, makar kritizeri žele pokazati drukčije - pod stalnom kontrolom i preispitivanjem svog rada i to od strane višeg suda i Državnog sudbenog vijeća u čijem radu sudjeluju i političari i sveučilišni profesori te svake godine dostavljaju izvještaj o svojoj imovini i ostvarenim prihodima.

Osim toga, dodali su, sustav kontrole rada i ponašanja sudaca u sudnici i izvan nje pokazuje djelotvornost."Suci koji su pravomoćno osuđeni za koruptivna kaznena djela više nisu suci.

Suci koji su počinili teže moralne povrede i koji ne obavljaju svoj posao po visokim standardima koji se traže od sudaca više nisu suci. To je razlika prema političarima, profesorima, novinarima koji unatoč postupcima i osudama i dalje rade svoj posao", ustvrdili su iz Udruge hrvatskih sudaca.Poručili su i kako žale što se "osobne frustracije i iskustva u sudaru s zakonima i vladavinom prava koriste u osvetničkom pohodu na neovisnost i samostalnost sudbene vlasti".