c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: Mnogi zatvorenici gube kontakt s obitelji, neki postaju beskućnici

18.06.2020 07:05 OSIJEK, 17. lipnja 2020. (Hina), Po izlasku iz zatvora osoba se suočava s nizom problema poput pronalaska smještaja i posla, prosječno trajanje kazne zatvora je 13 godina, pa mnogi zatvorenici izgube kontakt s obitelji, a nerijeko postaju beskućnici, upozoreno je u srijedu na okruglom stolu u Osijeku.
Okrugli stol "Socijalne usluge u zajednici i izazovi i rješenja u radu s počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela“ organizirali su udruga LET i Društvo za socijalnu podršku, u sklopu EU projekta "Novi početak“.

Projekt je vrijedan približno 1,2 milijuna kuna, od čega EU iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstva u iznosu nešto većem od milijun kuna, a ostalo Vlada RH iz fonda Ureda za udruge.

Izvršna direktorica Udruge LET Iva Jovović je u osječkom Centru za socijalnu skrb istaknula važnost suradnje centara za socijalnu skrb, zatvorskog sustava i udruga. Važno je, istaknula je, raditi s poslodavcima koji nedovoljno iskorištavaju aktivne mjere zapošljavanja bivših zatvorenika.

Katarina Radat iz Društva za socijalnu podršku predstavila je Mapu socijalnih usluga u zajednici, koja je dostupna na adresi www.drustvo-podrska.hr/adresar. "Riječ je o jedinstvenom adresaru u kojem korisnici brzo mogu pronaći sve kontakt podatke za više od 900 relevantnih institucija, od policijskih postaja i udruga, do klubova liječenih alkoholičara“, pojasnila je Radat.