c S
Dnevne novosti

Digitalizacija polako preuzima primat u pravosuđu

01.07.2020 07:30 KOD
ZAGREB, 30. lipnja 2020. (Hina) - Procesi digitalizacije i informatizacije u kontekstu pravosuđa polako preuzimaju primat u komunikaciji građana s pravosudnim tijelima omogućavajući elektroničko vođenje, upravljanje i praćenje predmeta, te rasprave na daljinu, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Zbog međuovisnosti institucija i složenosti pravnog sustava ti procesi su dugotrajni i zahtijevaju puno suradnje prije predstavljanja građanima, napominje ministarstvo, dodajući da već godinama ulaže u razvoj novih aplikacija i funkcionalnosti u radu pravosudnih tijela i zatvorskog sustava.

Sustav e-komunikacije odvjetnicima i drugim obveznim sudionicima sudskih postupaka, pod posebnim uvjetima i posredstvom e-građana, omogućava uvid u sadržaj dokumenata sudskog predmeta, ali i slanje podnesaka sudu te primanje otpravaka sa suda. U tijeku je stvaranje tehničkih preduvjeta kako bi i građani mogli sudu slati podneske preko web aplikacije, te primati od suda dokumente na isti način.

Za razliku od eKomunikacije, sustav ePredmet omogućava građanima informiranje o tijeku i dinamici rješavanja predmeta u redovnom i žalbenom postupku, ali ne i uvid u sudski spis. Građani mogu elektroničkim putem pristupiti i zemljišnim knjigama i katastru, sudskom registru, pokrenuti vlastiti posao ili dobiti uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, napominje ministarstvo.Javnost, međutim malo zna o aplikacijama i procesima koje su važne za rad pravosudnih tijela.

Sudovi koriste eSpis, državna odvjetništva CTS, Vrhovni sud SupraNovu

Integirani sustav za upravljanje sudskim predmetima – eSpis povezan je s nekoliko registara i drugih informacijskih sustava, od sudskog registara, Fine i jedinstvenog registra osoba do kaznene i prekršajne evidencije i zajedničkog informacijskog sustava. U eSpisu predmete zasad vode općinski, trgovački i županijski sudovi, dok je uvođenje sustava na prekršajne sudove i Visoki prekršajni sud planirano za rujan, a na upravne sudove i Visoki upravni sud do rujna 2021. godine.

Državno odvjetništvo u svom radu koristi CTS, jedinstveni sustav upravljanja državno-odvjetničkim predmetima kojeg uz DORH i Uskok koriste i sva općinska i županijska državna odvjetništva,  dok zatvorski i probacijski sustav koriste ZPIS.

Svi redovni i specijalizirani sudovi te Vrhovni sud koriste sustav sudske prakse SupraNova u koji unose konačne sudske odluke. Građanima je dostupan pretraživač odluka preko Internet stranice Sudska praksa te je omogućen pristup tekstovima odluka prema određenim poslovnim pravilima. Ministarstvo napominje i da su povećane i brzine linkova po lokacijama pravosudnih i kaznenih tijela, dok su uvođenjem naprednog video sustava omogućene rasprave na daljinu.