c S
Dnevne novosti

Izmijenjen KU za graditeljstvo, rastu plaće i materijalna prava

10.07.2020 07:15 ZAGREB, 9. srpnja 2020. (Hina) - Socijalni partneri u sektoru graditeljstva u četvrtak su izvijestili da su dopunama kolektivnog ugovora ugovorili porast bruto plaća u tom sektoru i povećanje materijalnih prava sa ciljem zadržavanja radnika u Hrvatskoj i smanjenja sive ekonomije.

Drugim izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za graditeljstvo ugovorena je najniža osnovna plaća za najjednostavnije poslove, koja će od 1. rujna iznositi 4200 kn, što je povećanje od 12 posto.Povećan je i minimalan iznos dnevnice za rad na terenu za 30 kuna te je ugovorena mogućnost isplate neoporezivog novčanog iznosa za prehranu u iznosu od 400 kuna mjesečno.

Zajednički ciljevi socijalnih partnera su održivi razvoj hrvatskog graditeljstva i daljnje poboljšanje materijalnog položaja radnika, ističe se u priopćenju Sindikata graditeljstva Hrvatske i HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva, koji su sklopili KU nakon gotovo 18 mjeseci kolektivnih pregovora.

Socijalni partneri u sektoru graditeljstva poručuju da su ugovorili povećanje bruto plaća slijedom povećanja minimalne plaće u Hrvatskoj za 2020. godinu, temeljem kretanja na tržištu rada i sa ciljem smanjenja sive ekonomije kroz isplatu dijela plaće na crno, što je jednako važno za radnike, poslodavce i državu.

Od nove izvršne i zakonodavne vlasti sindikat i poslodavci u graditeljstvu očekuju nastavak podrške i brže rješavanje aktualnih problema u sektoru. Prije svega, radi ujednačavanja uvjeta privređivanja i suzbijanja nelojalne konkurencije i rada na crno, očekuju proširenje primjene drugih izmjena KU-a na sve poslodavce i radnike u građevinskom sektoru, kao i donošenje zakonodavnog okvira za efikasni nadzor isplata plaća.