c S
Dnevne novosti

Francuska odbija ratificirati sporazum o izručenju s Hong Kongom

04.08.2020 07:10 PARIZ, 3. kolovoza 2020. (Hina) - Francuska odbija ratificirati sporazum o izručenju s Hong Kongom jer je Kina nametnula sporni zakon o sigurnosti u toj bivšoj britanskoj koloniji, objavila je u ponedjeljak francuska diplomacija. 
"U ozračju najnovijih događaja, Francuska neće ratificirati sporazum o izručenju potpisan 4. svibnja 2017. između Francuske i posebne administrativne uprave Hong Konga", izjavila je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnès von der Mühll.

Sporazum predviđa mogućnost izručenja osobe koju traži jedna ili druga strana, a koja se nalazi na teritoriju druge zemlje. Trenutačno sporazum preispituje francuski parlament koji bi ga trebao odobriti prije predsjednika, što je malo vjerojatno.

Peking je nametnuo Hong Kongu zakon kojem je svrha suzbiti subverziju, odcjepljenje, terorizam i dogovore sa stranim snagama, kao odgovor na prosvjedni pokret protiv središnje vlasti koji traje od prošle godine na tom poluautonomnom teritoriju.

Taj zakon predstavlja najradikalniju promjenu za Hong Kong nakon što je Velika Britanija taj teritorij 1997. vratila Kini. Prodemokratski aktivisti strahuju od urušavanja sloboda i autonomija bez presedana. Taj zakon dovodi u pitanje načelo "jedne države, dva sustava", kao i poštivanje visokog stupnja autonomije Hong Konga i temeljenih sloboda, navodi francusko ministarstvo. 

Francuska je također pozvala na što ranije održavanje parlamentarnih izbora u Hong Kongu, početno predviđenih za rujan i u petak odgođenih na godinu dana zbog koronavirusa, nakon mjesec dana obilježenih diskvalificiranjem kandidata pokreta za demokraciju.

"Bitno je da se izbori mogu održati što prije i u okolnostima koje omogućavaju demokratsko izražavanje, u skladu s pravilima i slobodama zajamčenim temeljnim zakonom Hong Konga", rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva.

Njemačka je također izrazila žaljenje zbog odgode izbora, u čemu vidi novo kršenje prava građana Hong Konga. I Bijela kuća je osudila tu odluku, kako je navela, "posljednju na dugom popisu neispunjenih obećanja Pekinga koji je obećao autonomiju i poštivanje slobode građana Hong Konga".