c S
Dnevne novosti

PKN Orlen će tražiti dozvolu EU-a za preuzimanje plinske tvrtke PGNiG

11.08.2020 07:05 VARŠAVA, 10. kolovoza 2020. (Hina/Reuters), Poljska državna rafinerija PKN Orlen zatražit će ove godine odobrenje Europske komisije za planirano preuzimanje plinske kompanije PGNiG, najavio je izvršni direktor Daniel Obajtek.
Otkako je Obajtek preuzeo dužnost izvršnog direktora 2018. godine, najveća je poljska rafinerija najavila preuzimanje manjeg konkurenta Lotosa i kupila je energetsku kompaniju Energa. Nedavno su najavili i da planiraju kupiti plinsku tvrtku PGNiG, u skladu s politikom vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) koja želi izgraditi velike nacionalne tvrtke a cilja i na veću ulogu države nad gospodarstvom.

„Radimo jako brzo, pripremit ćemo obavijest o koncentraciji i dostaviti je (Bruxellesu) do kraja godine“, kazao je Obajtek za Reuters. Šef PKN Orlena želi da akvizicije Lotusa i PGNiG-a budu zaključene istodobno, u sljedećih godinu i pol dana.

Očekuje da će zahvaljujući tim preuzimanjima PKN Orlen ući u skupinu vodećih europskih naftnih i plinskih tvrtki i proširiti se na nova tržišta u Europi, uključujući Estoniju i Ukrajinu, ali i izvan kontinenta. Nada se i da će konsolidacija pomoći Orlenu da investira u izvore energije s niskom ili nultom emisijom ugljičnog dioksida, uz oslanjanje na europski fond 'Pravedna tranzicija', osnovan radi pomoći državama da smanje ovisnost o fosilnim gorivima.

Kompanija nema namjeru sudjelovati u planiranom restrukturiranju poljuljane poljske industrije ugljena, naglasio je Obajtek. Dodao je i da ne namjerava ni prodavati ni povećavati udio Energe u državnom proizvođaču ugljena PGG-u.

Istaknuo je također da je preuzimanje Lotosa odvojeno od Orlenovih pregovora s ruskim dobavljačem nafte o naknada za prošlogodišnje isporuke nečiste nafte. Kompanija će uskoro objaviti ishod tih razgovora, dodaje čelnik poljske rafinerije.Orlen i Lotos prerađuju sirovu naftu koju uvoze iz Rusije a PGNiG prodaje plin koji najvećim dijelom kupuje od ruskog Gazproma, objašnjava Reuters.