c S
Dnevne novosti

Njemačka želi uskladiti ograničenja u Europskoj uniji

01.09.2020 07:05 BRUXELLES, 31. kolovoza 2020. (Hina/AFP) - Pariz je za Belgijance na crvenoj listi, Mađarska zatvara granice, a Njemačka, trenutačna predsjedateljica Europskom unijom, predložit će bloku usklađena ograničenja za putovanja zbog pandemije, doznaje se u ponedjeljak od europskog izvora.
Taj će se prijedlog naći pred dvadesetsedmoricom na sastanku veleposlanika u Bruxellesu u srijedu, kazao je izvor. "Koherentan odgovor važan je da bi se izbjegao neujednačen pristup, kako je to bilo ranije ove godine, te očuvao integritet Šengenskog prostora", napominje njemačko predsjedništvo u svome prijedlogu.

Šengenski prostor slobodnog protoka ljudi jedan je od stupova europske konstrukcije i sada ima 22 države članice Unije te četiri nečlanice - Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Dokument što ga je agencija France presse dobila na uvid predlaže zajednički pristup podacima o pandemiji Covid-19, kriterije rizika, procjene i kategorizacije rizičnih zona. Predlaže i zajednički okvir za mjere koje će se primjenjivati na rizične zone i ograničenja za putovanja s "posebnom pozornošću za pogranične regije". Ovisno o pojedinim zemljama, karantena može trajati od 10 do 14 dana, a testiranja se zahtijevaju po odlasku ili odlasku i to 48 sati ili 72 sata ranije. Tekst predlaže epidemiološke podatke (kvantitativne i kvalitativne), a cilj je izraditi zajedničku sanitarnu "kartu".

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti redovito objavljuje podatke, ali države ih koriste na različite načine, pa se neke više koriste nacionalnim podacima o pandemiji, a druge regionalnim. Njemačka predlaže i "zajedničku analizu" epidemiološkog rizika (učestalost, dijagnosticiranje, hospitalizacije) te "zajedničku deklaraciju" za "rizične zone". Napominje da procjena tih zona varira od zemlje do zemlje, pa neke odabiru dvije, tri ili više kategorija (zelena, narančasta, crvena), neke i više, a neke nijednu. Više od 3,9 milijuna zaraženih potvrđeno je u Europi od početka epidemije na Starom kontinentu, prema podacima agencije France presse.