c S
Dnevne novosti

Zadar: Ugovor o bespovratnih 18,3 milijuna kuna za novi poduzetnički inkubator

07.09.2020 07:00 ZADAR, 4. rujna 2020. (Hina) - Ugovor o dodjeli  bespovratnih 18,3 milijuna kuna tvrtki Inovativni Zadar za gradnju novoga poduzetničkog inkubatora u gradskom naselju Bili brig, potpisali su u petak ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ravnatelj SAFU Tomislav Petric.
Tim ugovorom, što su ga supotpisali ministrica Tramišak i ravantelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, Tvrtka Inovativni Zadar dobit će bespovratnih 18,3 milijuna kuna za gradnju novog poduzetničkog inkubatora u gradskom naselju Bili brig. Ukupna vrijednost ovoga projekta, čija će realizacija početi početkom sljedeće godine, iznosi 24,5 milijuna kuna.

Zadar u cijelosti iskoristio sredstva iz ITU mehanizma

"Veliko mi je zadovoljstvo što je ovim ugovorom Grad Zadar, kao jedan od rijetkih među sedam gradova, u cijelosti iskoristio sredstva iz ITU (Integrirani teritorijalni mehanizam) mehanizma. Ovim projektom, kao i prethodnima na području Zadra, želimo postići jačanje poduzetništva i poduzetničke klime i stvoriti mogućnosti za razvoj novih poduzeća i dolazak inovativnih tvrtki," istaknula je ministrica Tramišak. ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnostiKroz postojeći zadarski inkubator sagrađen 2008. u naselju Novi Bokanjac, dosad je prošlo 80-tak poduzetnika početnika s dvjestotinjak zaposlenih.

"Imamo niz uspješnih priča poduzetnika koji su ovdje započeli svoj put. Svaki put kad oglasimo prostor, primimo veći broj upita nego što imamo kapaciteta. Tako se i rodila ideja o novom inkubatoru. Trenutačno imamo jedan oglašen prostor i 10-ak poduzetnika na čekanju, rekao je direktor Inovativnoga Zadra Alan Kociper. Dodao je da je vrijeme inkubacije poduzetnika pet godina, tijekom prve godine prostor je besplatan, a kasnije se plaća najam koji je ispod tržišne cijene.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ustvrdio je kako je Zadar pretežno turistički grad, ali sada, kada znamo što jedna pandemija može učiniti bilo kojem gradu na obali, mora se razvijati pametna industrija. "Mladi ljudi s idejama trebaju prostora i želimo da barem dio njih, uza sve resurse koje poduzetnički inkubator nudi, postanu respektabilni poduzetnici i pomognu zadarskom gospodarstvu", poručio je gradonačelnik Dukić.

Novi inkubator gradit će se na gradskom zemljištu, na 2000 četvornih metara korisne površine, na tri etaže, imat će i veliku konferencijsku dvoranu, a u njemu će moći raditi stotinjak zaposlenika.