c S
Dnevne novosti

Inspektori u 474 nadzora ljetnog sezonskog sniženja utvrdili 74 prekršaja

09.09.2020 07:20 ZAGREB, 8. rujna 2020. (Hina) - Inspektori Državnoga inspektorata su tijekom trajanja ljetnog sezonskog sniženja u  474 inspekcijska nadzora utvrdili 74 prekršaja, priopćeno je u utorak iz Državnog inspektorata.

Tržišni inspektori su tijekom srpnja i kolovoza provodili ciljane inspekcijske nadzore ljetnih sezonskih sniženje, u kojima su kontrolirali pridržavanje odredbi Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje te s time u vezi nepoštena poslovna praksa trgovaca u odnosu prema potrošačima.  U tom su razdoblju provedena 474 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno ukupno 74 prekršaja, što je postotno (15,6 posto) na razini prošle godine, ističu iz Državnog inspektorata.

Utvrđeni prekršaji su se odnosili na neisticanje cijene proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), a zabilježeno je i nekoliko slučajeve nepoštene poslovne prakse. Konkretno, nepoštena poslovna praksa trgovca odnosila se na oglašavanje određenog postotka sniženja, ali na prodajnom mjestu nije zatečen niti jedan proizvod koji je snižen u tom postotku, kao i oglašavanje popusta u razdoblju koje je obuhvaćalo i razdoblje sezonskog sniženja, objašnjavaju iz Inspektorata. 

Dodaju kako su neki od utvrđenih prekršaja otklonjeni tijekom inspekcijskog nadzora pa tržišni inspektori, sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, nisu podnosili optužni prijedlog niti su izdavali prekršajni nalog. Za sve će ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja biti poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača te Pravilnika o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom. Završetkom ovogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja, s početkom rujna, trgovci više ne smiju oglašavati sezonsko sniženje, no proizvodi koji su bili na sezonskom sniženju mogu se prodavati po sniženoj cijeni do isteka zaliha, podsjećaju iz Državnog inspektorata.