c S
Dnevne novosti

UN-ova Opća skupština planira summit o pandemiji do kraja godine

16.09.2020 07:00 NEW YORK, 16. rujna 2020. (Hina/AFP) - Opća skupština Ujedinjenih naroda planira do kraja prosinca u New Yorku održati sastanak na vrhu na temu pandemije covida-19, uz fizičku prisutnost, rekao je u utorak novi predsjednik tog tijela Volkan Bozkir.
Taj bivši turski ministar rekao je na tiskovnoj konferenciji da je ovo izvanredno zasjedanje skupštine predviđeno u "prvom tjednu studenog".Diplomati kažu da se nekoliko zemalja nedavno ipak nije složilo s tim nadnevkom, ocijenivši da je prerano za takav skup dok svijet, napose Sjedinjene Države, nastavlja borbu sa širenjem bolesti a da je nije stavio pod kontrolu.

U razgovorima koji se trenutačno vode spominje se prvi tjedan prosinca, doznaje se od istog izvora. Volkan Bozkir, koji predlaže što brži povratak na fizičke sastanke u UN-u, koji je u ožujku uglavnom prešao na videokonferencije, misli da se ovaj sastanak o covidu trebao održati čak "u lipnju". "Politički tempo je važan. Kad ne napraviš stvari na vrijeme gubiš vezu između tog sastanka i ljudi koji s njega očekuju rezultat", obrazložio je. "Dok god zdravstveni uvjeti budu dopuštali, planiram fizički dolazak na zasjedanje Opće skupštine", rekao je također njezin predsjednik, požalivši što nijednom dužnosniku nije odobreno da idući tjedan osobno sudjeluje na UN-ovu velikom godišnjem diplomatskom skupu.

"U našem diplomatskom poslu nema alternative za osobni susret jer se samo tako može ostvariti dugoročno razumijevanje stajališta drugih i postići nagodbe", istaknuo je. Dodao je da je desetak predsjednika država, pa tako i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavilo svoj fizički dolazak idućeg tjedna u UN gdje će održati govor.Uvođenje dvotjedne karantene u SAD-u za dužnosnike koji žele doći "priječi njihov fizički dolazak", požalio se.Volkan Bozkir je dodao da ne zna hoće li američki predsjednik Donald Trump, koji je ljetos izrazio želju da idući tjedan dođe u New York, biti iznimka.
Opširnije...