c S
Dnevne novosti

Opća skupština UN-a: Latinska Amerika za neometan pristup cjepivima i zajmovima

28.09.2020 07:00 NEW YORK, 25. rujna 2020. (Hina/AFP) - Latinska Amerika pozvala je u petak, na Općoj skupštini UN-a, velike sile da pokažu solidarnost u borbi s pandemijom covida-19 tako što će omogućiti neometan pristup budućim cjepivima i međunarodnim beskamatnim kreditima.
Područje Latinske Amerike ima oko devet milijuna oboljelih i više od 330.000 umrlih od covida u šest mjeseci, prema službenim podacima na koje se poziva agencija AFP. "S pandemijom je kao i sa siromaštvom, nitko se iz nje ne može izvući sam", izjavio je ovaj tjedan argentinski predsjednik Alberto Fernandez i zatražio pomoć međunarodne zajednice. 

Upravo zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a održava se virtualno, emitiranjem unaprijed snimljenih obraćanja svjetskih čelnika. Brazil, Kolumbija, Peru, Meksiko i Argentina su među deset zemalja svijeta u kojima je koronavirus najzarazniji. U svojim govorima čelnicima Latinske Amerike izrazili su zabrinutost za pristup budućim cjepivima. "Ona (cjepiva) moraju biti proglašena svjetskim javnim dobrom", isticali su predsjednici Argentine i Perua. 

Čile je pozvao svjetske sile da se prestanu "stalno sukobljavati" u aluziji na kinesko-američki sukob te potaknuo da se posvete borbi protiv pandemije i svjetske recesije. "U zdravstvu to znači da trebaju dijeliti znanje i dijagnostiku, koordinirati zatvaranje i otvaranje granica, ujediniti snage u razvoju i rapoloživosti učinkovitog i sigurnog cjepiva kao i surađivati s državama koje su najranjivije", rekao je čileanski predsjednik Sebastian Pinera.

"Samo na taj način moći ćemo imati cjepiva i tehnologije bez patenata koji će se pravedno raspodijeliti  s osobitom brigom za najranjivije", rekao je predsjednik Ekvadora Lenin Moreno. Nekoliko država zatražilo je reviziju kriterija za dodjelu međunarodnih zajmova te moratorij na otplatu dugova. "Nijedna zemlja ne može plaćati dugove tako što će svoj narod lišiti zdravstvene skrbi,  obrazovanja,  sigurnosti i sposobnosti za ostvarivanje rasta", sažeo je svoje izlaganje argentinski predsjednik. Pandemija će "pogoršati siromaštvo, nejednakost i nezaposlenost", predviđa u svome govoru ekvadorski predsjednik te inzistira "na multilateralnoj financijskoj i tehničkoj potpori".