c S
Dnevne novosti

Sabor danas o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

09.10.2020 07:20 ZAGREB, 8. listopada 2020. (Hina) - Hrvatski sabor će danas (u petak) raspraviti samo jednu točku, Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i time zaključiti ovotjedni rad. 
Socijalna skrb, obrazovanje i rad, područja su s kojih je pravobraniteljica Anka Slonjšak prošle godine zaprimila najviše pritužbi, zaprimila ih je ukupno gotovo 2.200, što je 12 posto više u odnosu na godinu prije. Pravobraniteljica smatra da su lani napravljeni neznatni kvalitativni pomaci u politikama usmjerenim prema osobama s invaliditetom. Posebno je, ističe, vidljiv nedostatak sustavnih rješenja za posebne kategorije kao što su osobe s mentalnim i intelektualnim oštećenjima, osobe s autizmom, roditelji s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju najranije dobi. Još uvijek postoje izrazite prepreke u pristupu informacijama, zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju, radu, ostvarivanju prava na naknadu s osnove invaliditeta. 

Kao i ranijih godina, podaci pokazuju da su osobe s invaliditetom u povećanom riziku od siromaštva, da je nizak udio njihove zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti na što utječe i njihova niska razina obrazovanja. U radno aktivnoj dobi je 211 tisuća osoba s invaliditetom, no na tržištu rada ih je samo 11.610, navodi pravobraniteljica i podsjeća da godinama upozorava na uzroke i prepreke u zapošljavanju.

U području mirovinskog osiguranja najviše je pritužbi na dugotrajnost postupka nepriznavanje prava na invalidsku mirovinu i nepriznavanje tjelesnog oštećenja. Najviše osoba s invaliditetom ima mirovinu zbog profesionalne (djelomične) nesposobnosti za rad u iznosu od oko 1.949 kuna, a koristi je 65 tisuća osiguranika. 

Vlada je svoje mišljenje o Izvješću navela na gotovo 26 kartica, ocijenila ga je vrlo informativnim, ali i iznimno opširnim (ima oko 300 stranica) te preporučila da ubuduće ta izvješća budu u „kraćem formatu i jasnije strukturirana“.