c S
Dnevne novosti

Izmjenama zakona reguliranje zanimanja dentalnog higijeničara

15.10.2020 08:08 ZAGREB, 14. listopada 2020. (Hina) - Izmjenama Zakona o dentalnoj medicini, koje je sa sjednice u srijedu poslala u saborsku proceduru, Vlada regulira zanimanje dentalnog higijeničara na tržištu rada, prije svega u zdravstvenom turizmu.
"Prisustvo dentalnih higijeničara na tržištu rada pridonijeti će proširenju usluga i dati dodatnu kvalitetu u zdravstvenom turizmu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Uvjeti za rad dentalnih higijeničara trenutno nisu uređeni niti jednim propisom, a izmjenama zakona propisuje se rad dentalnih higijeničara kao izvantimskih zdravstvenih suradnika koji neće biti ugovorni subjekt Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), pa time neće biti ni fiskalnog učinka na financijski plan HZZO-a.

Izmjenama zakona propisuje se i dozvola za rad dentalnog higijeničara, kao i uvjeti za njezino davanje. Važećim Zakonom o dentalnoj medicini u pružanju dentalne skrbi pacijenata sudjeluju doktori dentalne medicine, dentalni tehničari i dentalni asistenti, koji su ujedeno članovi Hrvatske komore dentalne medicine, a izmjenama se regulira i članstvo dentalnih higijeničara, naveo je ministar.

Djelatnost dentalnih higijeničara obuhvaća pripremu pacijenta za pregled kod doktora dentalne medicine, upoznavanje pacijenta s preventivom oralnog zdravlja (način čišćenja zubi, uporaba zubnog konca, dentalnih četkica itd.), čišćenje mekih i tvrdih naslaga, izbjeljivanje zubi te sve ostale pomoćne radnje i poslove prema uputama i nalogu doktora dentalne medicine.