c S
Dnevne novosti

Vlada predstavila novi set mjera za očuvanje radnih mjesta

21.10.2020 07:30 EURI
ZAGREB, 20. listopada 2020. (Hina) - Financijskom potporom poslodavcima za skraćenje radnog vremena, potporom mikropoduzetnicima, stupnjevanjem potpore sukladno padu prometa, tako da može iznositi i 4000 kuna, te proširenjem broja obuhvaćenih djelatnosti Vlada nastavlja s mjerama za očuvanje radnih mjesta.
Nove mjere potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom, koje će ukupno stajati 300 do 350 milijuna kuna i primjenjivat će se do kraja godine, predstavili su u utorak na konferenciji za novinare u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 

Do sada gotovo 10 milijardi kuna potpore

"Cilj je da mjere pojednostavimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene”, rekao je Plenković. Podsjetio je na početak koronakrize i mjere kojima je Vlada reagirala kako bi smanjila njezin utjecaj na gospodarstvo. Od ožujka do kolovoza poduzetnicima je isplaćeno 6,85 milijardi kuna potpora, što uz oslobođenje plaćanja doprinosa iznosi više od 10 milijardi kuna ."Vlada je djelovala brzo i učinkovito kako bi dala potporu prije svega privatnom sektoru, radnicima i poslodavcima u cilju očuvanja radnih mjesta", ustvrdio je.Naglasio je kako je od početka krize povećan broj osiguranika HZMO-a. Taj je broj 29. veljače bio 1.542.328, a 15. listopada je iznosio 1.545.538, što je povećanje za 3.210 osiguranika.

Povećanje mogućnosti skraćenja radnog vremena i stupnjevanje potpore

Novim paketom mjera Vlada povećava mogućnost skraćenja radnog vremena s 50 na 70 posto, maksimalna mjesečna potpora po radniku raste s dosadašnje 2000 na 2800 kuna, uz oslobađanje od plaćanja doprinosa na taj iznos, a pojednostavnjuje se i dokumentacija za dobivanje mjere. Tako će sada u u radnom tjednu od pet dana netko raditi dan i pol, a ostala tri i pol dana nadomjestit će država, plus oslobađanje od doprinosa, pojasnio je premijer.

Uvodi se i stupnjevanje potpore sukladno padu prometa - od početnog stupnja pada za 40 posto, za koji je propisana potpora od 2000 kuna po radniku, do pada za 60 posto i više, za što je predviđena potpora od 4000 kuna po radniku, također uz oslobađanje od plaćanja pripadajućih doprinosa. Kod poslodavaca kojima je promet pao između 45 i 50 posto ona će iznositi 2500 kuna, kod onih s padom za 50 do 55 posto bit će 3000 kuna, a kod pada prometa za 55 do 60 posto potpora će iznositi 3500 kuna.

Novost je da se umjesto usporedbe pada prometa na mjesečnoj bazi uvodi usporedba pada u 2. i 3. kvartalu 2020. u odnosu na 2. i 3. kvartal 2019. godine. "Na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima i subjektima", kaže Plenković. Jedino sektorima kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, kao što su usluživanje hrane i pića, dopustit će se da odaberu i mogućnost usporedbe pada prometa mjesec za mjesecom, ovisno što im je povoljnije.

Proširenje kruga djelatnosti koje su uključene u dobivanje potpore

Potpora se proširuje na sektore koji nisu bili uključeni u srpnju, kolovozu i rujnu, kao što su biljna i stočarska proizvodnja i ribarstvo te s njima povezane uslužne djelatnosti, usluge povezane s putničkim i vodenim prometom itd. "Tu je obuhvaćen i povremeni prijevoz", naglasio je Plenković referirajući se na prosvjed koji su predstavnici privremenih prijevoznika održali u Dugopolju.

Mjera za mikropoduzetnike (do 10 zaposlenih) pripaja se mjeri za očuvanje radnih mjesta u ugroženim sektorima, što omogućava potpore i veće od 2000 kuna po radniku (koliko je bilo do sada), bez obzira na sektor djelatnosti.

Sve se mjere odnose na listopad, studeni i prosinac, a njihov ukupni trošak trebao bi iznositi između 300 i 350 milijuna kuna. "Vrlo brzo prijeći ćemo i iznos od sedam milijardi kuna izravnih potpora, a ovim mjerama, u ovakvoj godini bez presedana, uspjeli smo održati broj osiguranika praktički na onim brojevima prije krize. To govori da je Vlada djelovala brzo, učinkovito i omogućila da nemamo eskalaciju nezaposlenosti i veće probleme u gospodarstvu", ustvrdio je premijer.

Aladrović: Nema potpora ako poslodavac radnike "ostavi doma"

Ministar Aladrović, komentirajući neslaganje između poslodavaca i sindikata je li dopušteno poslovno uvjetovano otpuštanje radnika, poručio je kako Vlada smatra da poslodavci koji će se javiti za sudjelovanje u mjerama neće moći otpuštati radnike. To su nesuglasice koje ćemo izgladiti u sljedeća dva dana, kaže Aladrović, odnosno do sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na kojoj bi trebala biti donesena odluka o aktiviranju mjera.  

Naglasio je da mjere mogu konzumirati samo poslodavci koji će obavljati svoju gospodarsku aktivnost, odnosno otklonio je mogućnost da netko dobije potporu, a radnike "ostavi doma". Potvrdio je slučajeve otpuštanja radnika, iako su se poslodavci prijavili za dobivanje potpora, no tada su se potpore potraživale od poslodavaca kao nepripadne. "Preko 100 milijuna kuna je do sada na taj način vraćeno HZZ-u", rekao je.