c S
Dnevne novosti

Zakon o jednakom broju muškarca i žena na listama neustavan - Sud u Brandenburgu

26.10.2020 07:15 BERLIN, 23. listopada 2020. (Hina) - Ustavni sud savezne pokrajine Brandenburg u Potsdamu proglasio je u petak neustavnim zakon koji strankama nalaže jednaki broj muškaraca i žena na listama za pokrajinske izbore
.„Pravila o kvotama su protuustavna i u sukobu su između ostalog i s pravom na samostalnu organizaciju, pravo stranaka koga će prijaviti na izborima kao i pravom na jednaki tretman stranaka“, stoji u obrazloženju Ustavnog suda savezne pokrajine Brandenburg.

Sud je presudio da zakon koji je u Brandenburgu stupio ove godine na snagu i koji strankama nalaže postavljanje jednakog broja muškaraca i žena na stranačke liste na pokrajinskim izborima, može pojedine kandidate, ali i čitave stranke staviti u podređen položaj. Sud je time udovoljio tužbama desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) te ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD).

„Zakon je predstavljao apertheid jednakosti. Ovom presudom je stvaranje razlika u izbornom zakonu između muškaraca, žena i po najnovijem i 'različitih‘ definitivno propala i to zahvaljujući AfD-u“, rekla je glasnogovornica AfD-a Beatrix von Storch.

Sličan zakon je već i u saveznoj pokrajini Tirinškoj proglašen neustavnim tako da se ne očekuju daljnje slične zakonske inicijative koje su u nekoliko saveznih zemalja pokrenule stranke lijeve orijentacije poput Ljevice, Zelenih i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).