c S
Dnevne novosti

Sabor: Nova sjednica počinje u utorak, 3. studenoga

28.10.2020 07:25 ZAGREB, 27. listopada 2020. (Hina) - Hrvatski sabor počet će novu redovnu sjednicu "Aktualnim prijepodnevom" u utorak, 3. studenoga, a na njoj bi trebao usvojiti državni proračun za iduću godinu i očitovati se o Vladinu godišnjem izvješću.
Dok je utorak prijepodne rezerviran za "Aktualno prijepodne" poslijepodne će premijer Andrej Plenković podnijeti izvješće o sastancima Europskog vijeća, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon sjednice proširenog Predsjedništva Sabora i najavio dinamičan rad u studenome.

U srijedu, 4. studenoga, premijer će Saboru podnijeti Vladino godišnje izvješće, dan kasnije Sabor će raspraviti rebalans državnoga proračuna, a u petak, 6. studenoga, izmjene svojeg Poslovnika koji će se prilagoditi odluci Ustavnoga suda i epidemiološkoj situaciji.

Donošenje državnog proračuna 25. studenoga

Tjedan iza, u utorak, raspravljat će se o amandmanima na rebalans, o samom rebalansu će se glasovati u srijedu, a tada bi se glasovalo i o Poslovniku. Nakon 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak, 19. studenoga, Sabor će raspravljati o proračunu za 2021., a najvažniji financijski dokument države donijet će 25. studenoga.

U studenom ćemo raditi četiri tjedna, od toga tri tjedna od utorka do petka, a u tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju dva dana, kazao je Jandroković. Predsjednik Sabora prenio je kako je na proširenom Predsjedništvu postignuto „visoko razumijevanje“ o načinu rada Sabora u nadolazećem razdoblju, s obzirom na odluku Ustavnog suda, koji je ukinuo članak Poslovnika o radu u doba pandemije, i na epidemiološke prilike. "Dogovorili smo se da će svi zastupnici moći sudjelovati u raspravi. Osim u Velikoj vijećnici, zastupnici će sjediti u Maloj vijećnici, te dvoranama Ante Starčevića i Josipa Jelačića", rekao je.

Tko sjedi u kojoj dvorani?

U Velikoj vijećnici zadržavamo „ključ proporcionalnosti“, dakle 41 zastupnik plus predsjedavajući, zastupnici vladajuće većine sjedit će u Maloj vijećnici, a oporbe u dvorani Starčević i pripadajućim salonima. Zastupnici koji neće imati mjesto u tim prostorima sjedit će proporcionalno raspoređeni u dvorani Jelačić. Zaključeno je kako bi bilo poštenije da mjesta u tim dvoranama pripadaju klubovima, pa da se oni dogovaraju, odnosno rotiraju zastupnike, nego da svaki zastupnik ima svoje mjesto, pa da neki trajno sjede u nekom kutu, kazao je Jandroković.

Glede replika, koje su izazivale najviše prijepora, dogovoreno je da će svi zastupnici moći replicirati tako da se jave saborskom službeniku u prostoji u kojoj sjede. On će dostaviti prijavu na predsjednički stol, a zastupnik će iz svoje dvorane doći u Veliku vijećnicu i replicirati s posebno postavljenog mikrofona. Isto vrijedi i za povrede Poslovnika i pojedinačne rasprave. Dogovoreno je da ostane pravilo da predlagatelj točke govori 20 minuta, predstavnik kluba 10 minuta, zastupnik pojedinačno pet minuta, a oni koji glasuju video-putem mogu na taj način i raspravljati. To su oni koji imaju covid-19 ili su u samoizolaciji, a ne vrijedi za zdrave zastupnike.

Preseljenje u veći prostor nije opcija

Jandroković drži da nakon svega neće biti velikih ulaganja u tehniku, a smatra u kako u sadašnjim okolnostima to i ne bi bilo racionalno. Dogovoreni način rada, odnosno šetnja iz dvorane u dvoranu, vjerojatno će nešto usporiti saborski rad, no preseljenje u veći prostor nije opcija. To nije realno, jer za to treba veća sportska dvorana, a to puno košta, rekao je Jandroković. Izvijestio je da su na sjednici Predsjedništva bili predstavnici svih klubova osim Mosta, te izrazio nadu da će se i taj klub zastupnika priključiti dogovorenim rješenjima koje će formalizirati Odbor za Ustav.